Iedereen moet zich bij De Jodan Boys thuis voelen. Ons voetbal is van iedereen: liefhebbers en deelnemers komen uit alle lagen en groepen van de samenleving. Soms botst het, maar de verbindende kracht van onze vereniging is veel groter, want ‘sport verbroedert’.
De Jodan Boys wil die verbinding blijven zoeken en zet zich hier extra voor in via het project Iedereen telt mee. We zijn een vereniging met spelers, ouders en fans uit verschillende culturen, mannen en vrouwen, oud en jong, hetero’s en homo’s, met of zonder beperking. Wij zijn er voor iedereen!
Daarom starten we met de serie Wat is het thuisgevoel van…. Hierin komen leden aan het woord over hun ‘thuisgevoel’ bij De Jodan Boys. De eerste keer is dat Faouzi Arzi, speler O23-selectie.
Wat is jouw ‘thuisgevoel’ bij De Jodan Boys?
Mijn voetbalclub De Jodan Boys is waar ik leer, groei en me ontwikkel, zowel als speler als persoon. Het is een plek waar ik altijd welkom ben, ongeacht mijn prestaties op het veld. Het is mijn tweede thuis, een plek waar ik trots op ben en waar ik me gelukkig voel.
- Op welke momenten voel jij je thuis bij de club (en wat zorgt daar dan voor)?
Als ik betrokken ben, bij vrijwilligerswerk voor de club, zoals het helpen bij organisatorische taken of evenementen, dan draag ik bij aan de clubgemeenschap en voel ik me nog meer thuis.
- Wat kan onze vereniging anders doen zodat iedereen echt mee telt (op het gebied van diversiteit en inclusiviteit)?
Er zijn verschillende manieren waarop De Jodan Boys diversiteit en inclusiviteit kan bevorderen, zodat iedereen zich echt gewaardeerd en betrokken voelt. Creëer bewustzijn, stimuleer open communicatie, moedig open communicatie aan binnen de vereniging, waarin iedereen zich vrij voelt om zijn of haar mening te uiten en zich gehoord voelt. Creëer een veilige plek waarin mensen zich comfortabel voelen om zichzelf te zijn. Luister naar feedback, sta open voor feedback van leden en ouders en neem deze serieus. Vraag regelmatig naar de ervaringen en behoeften van verschillende groepen binnen de vereniging en neem actie op basis van deze feedback.
- Welke tips heb je voor de vereniging op dit gebied (en wat doe jij?)?
Zoek samenwerking met andere verenigingen of organisaties die zich inzetten voor diversiteit en inclusiviteit. Dit kan helpen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Zorg ervoor dat de vereniging een veilige plek is waarin iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn en zijn of haar mening te uiten. Stel duidelijke gedragsregels op en handhaaf deze. En evalueer regelmatig de voortgang van de vereniging op het gebied van diversiteit en inclusiviteit.