Vereniging

De vereniging

De Christelijke Voetbalvereniging De Jodan Boys is op 1 mei 1934 opgericht. Het eerste elftal komt sinds het seizoen 2013-2014 uit in de Hoofdklasse. De thuiswedstrijden worden op ‘Sportpark de Oosterwei’ gespeeld. Het complex aan de Sportlaan in Gouda heeft zeven velden, waaronder drie kunstgrasvelden. De vereniging telt ruim 1300 leden.

Niet alleen het 1e elftal timmert aan de weg; ook het 2e, 3e, en dames 1 presteren op een behoorlijk niveau. Het 2e en 3e team spelen al enkele jaren op het voor hen hoogst mogelijke nivo; respectievelijk reserve hoofdklasse en reserve 1e klasse. Dames 1 speelt al enkele jaren verdienstelijk in de 2e klasse. Onze selectie jeugdelftallen zitten behoorlijk in de lift opwaarts doordat we veel tijd en geld investeren in onze jeugdopleiding. Op dit moment spelen D1, B1 en A1 op landelijk (divisie) nivo.

De sfeer van de vereniging is echter nooit afhankelijk geweest van de verrichtingen van het eerste elftal alleen. ‘Presteren is prachtig, maar niet alles bepalend’, is ons motto. Natuurlijk streven wij naar het hoogst haalbare sportieve niveau, maar dit mag nooit ten koste van de sfeer binnen onze vereniging. Die sfeer is er een van respect voor elkaar en voor elkaars prestaties. In de uitstraling die C.V.V. De Jodan Boys heeft, is dat respect terug te vinden.

De vereniging doet er alles aan om een ideale thuisbasis te zijn voor al haar leden en belangstellenden. Daarin zijn we door de jaren heen goed geslaagd. De Jodan Boys-familie is hecht. De wijk Goverwelle zorgt daarbij voor een natuurlijke aanwas; vooral de jeugd weet de weg naar ons complex moeiteloos te vinden.

Geschiedenis

1934-1970

De “cvv De Jodan Boys” ontstond uit de Christelijke JOngemannenvereniging DANiël, genoemd naar Daniël van der Ben, de oprichter van het Nederlandsch Jongelings Verbond. Jodan Boys startte als omni-vereniging met voetbal, korfbal, volleybal, gymnastiek en wandelen. De korfbal- en volleybaltak fuseerden met andere verenigingen en gymnastiek en wandelen zijn inmiddels historie. De club speelde in het eerste jaar achtereenvolgens op een terrein aan de Bodegraafsestraatweg in Gouda Noord waar tegenwoordig Olympia een sportcomplex heeft. Daarna nog even in het huidige Weidebloemkwartier aan de Rotterdamseweg. Bij het éénjarig bestaan werd het oude Gouda veld aan de Bloemendaalseweg in gebruik genomen.

De Jodan Boys begonnen in het seizoen 1936-1937 met het spelen van competitievoetbal: het schreef zich in bij de in de afdeling Rotterdam van de Christelijke Nederlandse Voetbalbond (CNVB). Jodan Boys speelde in de eerste jaren in de reserve klassen, waar het na twee jaar kampioen werd. Vervolgens startte Jodan Boys in de standaard klasse van de CNVB, maar met weinig succes. Het begin van de Tweede Wereldoorlogbetekende een voorlopig einde: na 13 wedstrijden werd de competitie gestaakt. De CNVB werd door de Duitsers verboden.

Jodan Boys moest zich vanaf het seizoen 1940-1941 aansluiten bij de KNVB, aanvankelijk in een onderbond van de KNVB, de Rotterdamsche Voetbalbond, omdat alleen daar op zaterdag gespeeld kon worden.

In 1947 werd Jodan Boys voor het eerst in zijn bestaan kampioen. In de jaren 1947-1949 ging de club gefaseerd over naar de Goudsche Voetbalbond, die toen pas gelegenheid bood aan het zaterdagvoetbal. In 1949 betrok Jodan Boys nieuw complex aan de Nieuwe Vaart in de wijk Nieuwe Park.

In de jaren 1956-1958 en 1962-1964 speelde de club in de Derde Klasse, wat toen het op één na hoogste amateurniveau in het zaterdagvoetbal was. Twee spelers van Jodan Boys uit deze periode zouden later profvoetballer worden: Piet van Oudenallen en Piet van Mullem, die later van 1985-1989 bij Jodan Boys zou terugkeren als trainer. Een andere toonaangevende speler uit deze periode was Joop Alphenaar, die van 1960-1978 in het eerste elftal zou spelen.

In 1964 verhuisden de Jodan Boys naar het huidige sportcomplex in Oosterwei.

1970-2000

De vereniging was succesvol in de vroege jaren 1970, toen zij uitkwam in de hoogste klasse van de zaterdagamateurs. Eind jaren zestig maakte een aantal goede voetballers van Goudse zondagclubs de overstap naar zaterdagvereniging Jodan Boys. Jodan Boys werd zo een sterk, aanvallend team dat in enkele jaren promoveerde van de Vierde naar de Eerste Klasse, op dat moment het hoogste amateurniveau. Na het kampioenschap van de Tweede Klasse in 1972 vonden de sterspelers het genoeg. Versterkingen bleven uit en na 1 jaar keerde de club terug in de Tweede Klasse.

Een laatste wapenfeit in deze periode is de finaleplaats in de KNVB-Beker voor Zaterdagamateurs in 1978. De finale tegen ACV ging met 1-0 verloren. Hierdoor plaatste Jodan Boys zich voor het eerst in zijn geschiedenis voor de landelijke KNVB-beker. In de wedstrijd tegen Eerste Divisieclub FC Amsterdam maakte Jodan Boys echter geen schijn van kans.

De bekendste speler van Jodan Boys in deze periode was Bert Graafland, die nog altijd geldt als ‘de beste voetballer ooit die daar heeft gespeeld’. Graafland speelde 8 keer in het Nederlands amateurelftal.

In de jaren 1980 zakte de club verder weg, naar de Vierde klasse. Vanaf medio jaren 1990 speelde de club afwisselend in de Derde en Tweede klasse.

Vanaf de jaren 1990 kwam ook het vrouwenvoetbal van de grond. In 1994 startte het eerste senioren-vrouwenteam met het spelen van competitie.

2000-heden

Een tweede succesvolle periode begon na de eeuwwisseling. In het seizoen 2008/09 promoveerde de ploeg weer naar de Eerste Klasse. Het jaar daarop promoveerde Jodan Boys direct door naar de Hoofdklasse. Deze succesvolle periode uitte zich bijvoorbeeld ook in het binnen 10 jaar negen maal winnen van een sterk (met o.a. enkele Topklasse-clubs) bezet regionaal toernooi. In 2012 promoveerde de club naar de Topklasse, maar wist dit niveau niet vast te houden: sinds het seizoen 2013/14 komt het weer uit in de Hoofdklasse.

In 2013 was er sprake van een lange wachtlijst van aspirantspelers en er was een tekort aan velden. Tegelijk kromp het ledenaantal van overbuurman GSV op de zaterdag. GSV nam het besluit om zich alleen nog te richten op recreatief zondagvoetbal en te stoppen met jeugdvoetbal en gehandicaptenvoetbal. Jodan Boys en GSV spraken af dat het gehandicaptenvoetbal overging naar Jodan Boys, en dat ook de jeugd van GSV zich kon aansluiten. Jodan Boys werd hoofdhuurder van de 3 velden van GSV, die naar behoefte de velden weer huurt van Jodan Boys.

Sinds enkele jaren is Jodan Boys amateurpartner van profclub Excelsior uit Rotterdam.

Jodan Boys was de laatste club waartegen Edwin van der Sar een wedstrijd speelde. Van der Sar werd in maart 2016 door zijn oude club Noordwijk, waar hij in de jeugd actief was, gevraagd om een wedstrijd te keepen wegens een blessure van de eerste keeper. Van der Sar ging op deze uitnodiging in en stond op 12 maart 2016 onder de lat voor Noordwijk. Van der Sar stopte in deze wedstrijd een strafschop, maar kon niet voorkomen dat Noordwijk met 1-1 gelijkspeelde. Het doelpunt van Jodan Boys werd gescoord door Mo Bellahcen, die zo de laatste speler werd die Van der Sar heeft gepasseerd tijdens een officiële wedstrijd. Sinds deze wedstrijd heeft Jodan Boys een prominente supporter in de persoon van Radio 2-dj Gerard Ekdom, die sindsdien voor belangrijke wedstrijden aanmoedigingsvideo’s maakt.

2016 stond ook in het teken van de deelname aan het KNVB-bekertoernooi, waarin Jodan Boys voor het eerst de 1/8e finale bereikte, na een overwinning op eredivisieclub Go Ahead Eagles. De 1/8e finalewedstrijd in Arnhem tegen Vitesse op 14 december bracht een recordaantal van 2.600 Goudse supporters op de been.

Op 28 juni 2017 speelde Jodan Boys voor de derde keer in een jaar tegen een eredivisieclub. Deze keer was het een oefenwedstrijd tegen FC Utrecht in de voorbereidingen voor het seizoen 2017-18. Jodan Boys verloor op sportpark Zoudenbalch nipt met 3-2 (ruststand 1-1).

Memorabele wedstrijden

De geschiedenis van Jodan Boys telt een aantal wedstrijden die met recht ‘memorabel’ mogen heten. Sportieve hoogtepunten of een wedstrijd die om een andere reden onvergetelijk was. Een greep:

ACV – Jodan Boys: Finale KNVB-beker voor amateurs (31 mei 1978)

Jodan Boys had in de jaren 1970 één van de meest succesvolle periodes uit zijn geschiedenis. Legendarische spelers als Kees Graafland (8-voudig international in het Nederlands amateurelftal) en Joop Alphenaar hadden het team tot het hoogste niveau gebracht. De finale van de KNVB-Beker voor zaterdagamateurs was de apotheose. Maar op het terrein van IJsselmeervogels in Spakenburg ging het mis: er werd verloren met 1-0 van ACV uit Assen.

Robert Vuijk, oud-speler, vertelt*:

,,Het was geen grootse wedstrijd. Het was eind mei. Iedereen was fysiek gesloopt. Ik werd door trainer Ger Perdijk als voorstopper ingezet, omdat ACV over een kopsterke spits beschikte. Dat heb ik geweten. Bij het eerste kopduel klapten we met onze hoofden tegen elkaar. Ik bloedde als een rund en heb met een tulband om mijn kop de wedstrijd uitgespeeld.”

Staand: Dick IJsselstein, Theo Nederend, Rob Vuijk, Dirk van Lokhorst, Han de Jager, Karel Revet, Piet Roodenburg, Teus Happel, Peter van Wijk, Ger Perdijk, Martin van Leeuwen. Zittend: Teus Rijlaarsdam, Theo Stekelenburg, Bart van Maaren, Bert Graafland, Remy Bonnier, Joop Alphenaar, Kees Graafland, Arno van Tok.

,,We verloren met 1-0 door een buitenspeldoelpunt, terwijl onze zuivere treffer werd afgekeurd. Dat was balen. Ik moest bovendien na afloop naar het ziekenhuis om mijn wond te laten hechten, terwijl de rest door het gemeentebestuur op het stadhuis van Gouda werd ontvangen. Dubbele pech dus.”

*Bron: AD.nl: ‘Galmen in de Gelredome, 7-12-2016

Jodan Boys -FC Amsterdam: eerste ronde KNVB-Beker (19 augustus 1978)

Jodan Boys mocht door de finaleplaats bij de Amateurbeker het seizoen erop wel deelnemen aan de landelijke KNVB beker, met een wedstrijd tegen de Amsterdamse eerstedivisionist FC Amsterdam. Het debuut van Jodan Boys in het Bekertoernooi verloopt echter dramatisch: het wordt een 0-10-nederlaag tegen de profs.

De Jodan Boys verdediging probeert fc Amterdam van het scoren te houden in de 1e ronde van
de KNVB beker (1978/1979). Op de achtergrond de 2500 toeschouwers op sportpark Oosterwei.

Promotie naar de Topklasse (5 mei 2012)

We maken een sprongetje naar de volgende succesvolle periode  van Jodan Boys: het eerste decennium van de 21e eeuw. Jodan Boys kan in de wedstrijd tegen Zwaluwen, de op een na laatste wedstrijd in seizoen 2011/2012, kampioen worden en promotie naar de Topklasse afdwingen:

Scoren tegen Edwin van der Sar (12 maart 2016)

Edwin van der Sar werd in maart 2016 door zijn oude club Noordwijk, waar hij in de jeugd actief was, gevraagd om een wedstrijd te keepen wegens een blessure van de eerste keeper. Op 12 maart 2016 stond hij onder de lat voor Noordwijk. Van der Sar stopte in deze wedstrijd een strafschop, maar kon niet voorkomen dat Noordwijk met 1-1 gelijkspeelde. Het doelpunt van Jodan Boys werd gescoord door Mo Bellahcen, die zo de laatste speler werd die Van der Sar heeft gepasseerd tijdens een officiële wedstrijd. Dat was tot dat moment David Villa, in de Champions Leage-finale van 2011!

Winnen van Go Ahead Eagles (25 oktober 2016)

In 2016 deed Jodan Boys voor de derde keer in zijn geschiedenis mee aan de KNVB-Beker. En hoe! In de tweede ronde was er een sensationele overwinning op eredivisionist Go Ahead Eagles.

In de achtste finale stond Vitesse op het programma. Er was een kampioen voor nodig om Jodan Boys uit het toernooi te krijgen, maar het mocht de pret niet drukken: dit was het Goudse vak, bij een 4-0 achterstand:

De derde eredivisionist in een jaar: oefenen tegen FC Utrecht (28 juni 2017)

In het oefenduel tegen FC Utrecht liep Jodan Boys tegen een nipte nederlaag aan. Jodan Boys kwam al in de negende minuut op voorsprong door een goal van Elliot Pattinama. De gelijkmaker kwam vlak voor rust. Vlak na rust kwam Utrecht op voorsprong, die uitliep tot 3-1 . Maar vlak voor het eindsignaal maakte Enzo Huntink er nog met een knappe goal 3-2 van.

Foto’s uit de oude doos

Erelijst mannen

Hoofdklasse

2012

Eerste Klasse

2008

Tweede Klasse

2007,  1972

Derde Klasse

2001, 1971

KNVB Beker

1/8e finale: 2016

1e ronde: 1978, 2012

KNVB-beker zaterdagamateurs

finale: 1978

1/4 finale: 1968, 1971, 1974

Vierde Klasse

1969, 1962

Districtsbeker West II

1/2 finale: 2016

1/4 finale: 2009

Eerste Klasse Goudsche Voetbalbond

1949

Tweede Klasse Rotterdamsche Voetbalbond

1947

Voetbal Rijnmond Cup

2015, 2011

Groene Hart Cup

2009, 2008, 2007, 2006

Reserve Klasse C.N.V.B.

1939

Erelijst vrouwen

Tweede Klasse

2008

Derde Klasse

2002

Vijfde Klasse

1996

Zesde Klasse

1995