Voorafgaand aan de wedstrijd was er al veel gezegd over het belang van het treffen met Spijkenisse: Laatste strohalm, zes punten wedstrijd, bij verlies gedegradeerd. Welke kwalificatie je er ook aan zou willen geven. Jodan Boys deed wat het moest doen: Het won! Na de ruime nederlaag tegen FC ‘s-Gravenzande toonde Jodan Boys karakter en trok het de broodnodige drie punten over de streep.

Ja Erik van Zoest en Leroy Brank hadden in het vrije weekend vorige week genoeg om over na te denken. Hoe moesten ze het gaan aanpakken tegen Spijkenisse.  Na de nederlaag tegen FC ‘s-Gravenzande oefende Jodan Boys donderdagavond tegen stadgenoot Donk. Na een aardige eerste helft waar Jodan Boys met 3-0 voorsprong aan de thee ging verliep de tweede helft heel anders. Donk speelde goed, nam het initiatief, drukte Jodan Boys naar achter en scoorde viermaal. De wedstrijd eindigde in 4-4. Er waren weinig lichtpuntjes te ontdekken op die donderdagavond. De puzzel die gelegd moest worden was gelukkig op tijd klaar voor het treffen met Spijkenisse.

Vroege voorsprong

In tegenstelling tot de laatste  wedstrijden startte Jodan Boys iets hoger op het veld. Met meer druk naar voren moest Jodan Boys zich in de wedstrijd vechten. Dit plan kon na drie minuten spelen bijna de prullenbak in. Een te korte terug kopbal van Roald Heerkens bracht een aanvaller van Spijkenisse in kansrijke positie. Zijn inzet werd gelukkig van de lijn gered door Daan Kreukniet. Een minuut later nam onze aanvoerder revanche, uit een hoekschop  zette hij de 1-0 op het scorebord. Wat was het alweer lang geleden dat wij een doelpunt wisten te maken en nu binnen vier minuten op voorsprong. Wat heerlijk.

Wat een kansenregen

Door het doelpunt van Heerkens kreeg Jodan Boys een steuntje in de rug. Ondanks de dreiging voor Spijkenisse in de omschakeling greep Jodan Boys in de eerste helft het heft in handen, en hoe! Wie de eerste vijfenveertig minuten zou hebben gezien zou niet kunnen geloven dat het bij de rust nog maar 1-0 stond. Jodan Boys kreeg in het eerste bedrijf vijf honderd procent kansen om de marge te vergroten, maar iedere keer stond de doelman van Spijkenisse in de weg. Ragip Ozrak was dè man aan de kant van Spijkenisse. Met katachtige reflexen hield hij de schade beperkt voor Spijkenisse. Hoe de Goudse aanvallers het ook probeerden het lukte niet om Ozrak nogmaals te passeren. Desondanks zat er muziek in het spel van Jodan Boys, maar het krachtsverschil werd niet omgezet in doelpunten. Zo ging Jodan Boys na een goede eerste helft met slechts een 1-0 voorsprong rusten.

Zelfs de palen werkten niet mee

Twee minuten na rust kreeg Jodan Boys bijna de deksel op de neus. Spijkenisse gebrand op de gelijkmaker, verscheen gevaarlijk voor de goal van Luuk Brand. Onze keeper liet ook zien waarom hij op doel stond, want hij maakte de inzet van Daan Bourgonje vakkundig onschadelijk. Een minuut later, misschien exemplarisch voor de wedstrijd. Enzo Huntink kreeg de bal rond de zestienmeter en probeerde de bal buiten het bereik van de doelman in de hoek te plaatsen. Terwijl de goaltune al bijna werd in gestart ging de bal via beide doelpalen weer het veld in. Dus naast een goede keeper van Spijkenisse hadden we ook twee Goudse doelpalen die niet mee werkte zaterdag.

Invallers

Jodan Boys liet Spijkenisse in leven en dit zorgde ervoor dat de ploeg van Peter Wubben niet opgaf. Sterker nog het drong Jodan Boys gaandeweg de tweede helft meer terug dan daarvoor het geval was geweest. Maar tot echt grote kansen kwam Spijkenisse in deze fase niet. Sterker nog de ijverige Rick Wils zag Ozrak weer een kopbal uit het doel ranselen. De ingevallen Harteloh schoot met zijn eerste balcontact net over. De vervanger van El Idrissi, Nadir Ben Hadou, schoot na een knappe actie aan de linkerkant op de paal. Zo kreeg Jodan Boys ook in de tweede helft voldoende kansen.

Verdediging als een huis

Wanneer je ze zelf niet maakt……. Gelukkig hoeft deze zin niet te worden afgemaakt. De verdediging van Jodan Boys stond als een huis. Het gaf geen krimp. Met een uiterste inspanning wist Dirk Rietveld tien minuten voor tijd een aanvaller van Spijkenisse het scoren te beletten. Ja en Jodan Boys had toch ook een engeltje op de lat en de paal zitten. Vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd raakte Spijkenisse speler Tuinfort met een kopbal de paal en de lat. Gelukkig zat het Jodan Boys een keer mee. De bal kon met veel kunst- en vliegwerk  door Yassire Hamdani worden uitverdedigd.

Billen knijpen

De goed leidende scheidsrechter Nelissen genoot van het lekkere weer en besloot daarom na de negentig minuten nog minstens zeven minuten door te spelen. Onze boys streden voor elke meter en toen de  scheidsrechter na ruim zevenennegentig minuten voetbal afblies vielen onze mannen elkaar uitgeteld in de armen. Wat een teamprestatie.

We zijn er nog niet, nee nog lang niet. Maar deze overwinning geeft de burger wel weer moed en nog belangrijker aansluiting bij de ploegen net boven Jodan Boys. Het talrijke Goudse publiek kon eindelijk weer eens de derde helft gaan vieren met drie punten op zak. Volgende week zaterdag wacht de volgende horde als we op bezoek gaan bij Smitshoek.

Het was een mooie zaterdag. Volop voetbal op ons complex, veel kinderen bij het ruilen van de voetbalplaatjes, diverse sponsorcontracten werden weer getekend na de wedstrijd, de zon scheen en de drie punten bleven in Gouda. Wat een heerlijke zaterdag was het. Tot de volgende!