In Blogs, Nieuws, Nieuws Commissie Sportiviteit en Respect

Toen zijn dochter bijna 30 jaar geleden bij De Jodan Boys kwam voetballen haakte Aad Kouwenhoven aan bij de club. Hij speelde in het 11e, fluit wedstrijden en was achter de schermen de grote roerganger (voorzitter) van de Commissie Sportiviteit en Respect. Nu neemt hij afscheid. Met Aad blikken we terug én vooruit.

Voor wie jou nog niet kent. Beschrijf jezelf eens…

“Ik vind het leuk om met mensen in contact te zijn en ben nieuwsgierig naar wat mensen beweegt. Ik ben geïnteresseerd in politiek en maatschappelijke vraagstukken. Ik ben actief betrokken bij de kerk en werk al mijn hele leven in de jeugdhulpverlening. Samen met Arjan Blok heb ik jaren geleden de commissie Samen Spelen opgericht, met als doel: de integratie bevorderen van spelers met een marrokaanse achtergrond. Tien jaar geleden kwam het bestuur met de vraag: we groeien en de diversiteit neemt toe in de vereniging, hoe kunnen we het goeie gesprek voeren over normen en waarden? Toen kwamen we op het idee om De Jodan Boys rules op papier te zetten en de commissie Sportiviteit en Respect in het leven te roepen. Een paar maanden later was het land in shock, vanwege dat heftige incident in Almere met grensrechter Richard van Nieuwenhuizen. Die werd na de wedstrijd aangevallen en dodelijk verwond. Het onderwerp zinloos geweld stond in één klap hoog op de agenda.”

Commissie Sportiviteit en Respect: wat doen jullie en zitten dáár de softies van de club? 

“Wij willen dat iedereen zich thuis voelt bij onze vereniging, ook al hebben de leden een verschillende achtergrond. Daarop houden we mensen alert en betrokken. De Commissie bevordert het gesprek over de mate van samenhang en verbondenheid. We zijn een christelijke vereniging en vinden aan aantal basiswaarden belangrijk. Die willen we behouden en op een eigentijdse manier overdragen. Die basiswaarden zitten in de Jodan Boys Rules: we respecteren en corrigeren elkaar. We voetballen, maar proberen ook met elkaar een bloeiende vereniging in stand te houden. Onze vereniging kan alleen bestaan als iedereen actief meedoet, ook als vrijwilliger. Ik denk niet dat de commissieleden softies zijn. Het zijn mensen die betrokken zijn bij de vereniging en die het waardevol vinden om dat verenigingsleven in stand te houden. Naast de prestatie vinden ze het samendoen belangrijk.”

Tien jaar voorzitter. Bij voetbal telt het resultaat. Wat heb jij bereikt?

“In de discussie over topvoetbal hebben we een lans gebroken voor spelers in de eigen vereniging en onze regio. Ik denk Sportiviteit en Respect best goed gedragen wordt in al onze geledingen. Ook van buiten de club krijgen we daar complimenten over. De structuur binnen de club biedt veiligheid. Bij incidenten weten we elkaar te vinden. We hebben een vertrouwenspersoon bij De Jodan Boys.”

 

Ga je nu thuis op de bank zitten en Netflix kijken?

“Nee, ik ga niet op de bank zitten! Ik ga wat actiever worden in de kerk. Ik vind fietsen leuk. We hebben een appartementje in Vlissingen en wandelen graag langs de zee.”

Vergeten we nog wat?

“Het belangrijkste is: ik ga niet weg bij De Jodan Boys. Ik blijf fluiten en blijf betrokken. De vereniging groeit en ik hoop dat we ondanks al onze verschillen met elkaar in gesprek blijven. Neem het hijsen van de regenboogvlag, een tijdje geleden op pons voetbalcomplex. Dat was best spannend en we zijn de eerste voetbalvereniging in Gouda. Daarmee laten we zien dat we er voor iedereen zijn. Dat is belangrijk!”