In Nieuws, Nieuws Commissie Sportiviteit en Respect

Je mag zijn zoals je bent bij voetbalvereniging De Jodan Boys. Om dat standpunt te benadrukken wappert sinds zaterdag een regenboogvlag op veld 1. De vlag is symbool van de homobeweging en aanverwante seksuele minderheden. 

Het hijsen van het kleurrijke doek had een officieel tintje en werd bijgewoond door publiek, aanvoerders van de eerste elftallen en leden van het bestuur. De actie is een initiatief van de clubcommissie Sportiviteit en Respect in samenwerking met de Regenboog Alliantie Gouda. Op het terrein van het Jodan Boys complex was een opvallende stand ingericht met folders, armbandjes én lollies, bedoeld om met belangstellenden over LHBTI-acceptatie in gesprek te gaan. Het onderwerp is met name binnen voetbalclubs nog steeds moeilijk bespreekbaar. ‘Er zijn uitgesproken voorstanders van deze actie, maar ook leden met andere opvattingen’, aldus commissielid én voetballer Joël Batenburg.

Christelijke signatuur

‘Onze christelijke signatuur drukt een stempel op hoe we met elkaar omgaan en over elkaar denken. Het is zeker niet de bedoeling om acceptatie van LHBTI+’ers door ieders strot te duwen. Iedereen mag denken en geloven wat ‘ie wil, maar een ander kwetsen en beschadigen dát doen we hier niet. Bij De Jodan Boys hoort iedereen zich thuis te kunnen voelen.’ Alle 31 aanvoederders van 15 jaar en ouder kregen een regenboogaanvoederdersband. De meeste aanvoerders hebben die gedragen tijdens hun wedstrijd, uit of thuis. ‘Dat was een kleine moeite’, verklaarde Roald Heerkens, aanvoerder van het eerste elftal.