In Nieuws

Het is  zaterdagmorgen Marco Kastelein loopt enthousiast over het complex. Op alle velden wordt er door de jeugd gevoetbald. Ondanks de coronaperikelen is er volop  levendigheid op de velden van Jodan Boys. ‘Hier ben ik zo ongelofelijk trots op en dankbaar voor’ zegt Marco: ‘Al die kinderen, vrijwilligers en sponsoren die ondanks de coronahectiek zich blijven in zetten voor de club. Hier wordt een voorzitter blij van!’

Vrienden en familie

Marco voetbalde al op jonge leeftijd. Nadat hij werd geboren op de Lange Ruige Weide, in de buurt van Driebruggen, verhuisde het gezin Kastelein naar Waddinxveen. Hier zette Marco zijn eerste stappen op het voetbalveld bij Be Fair. De familie Kastelein bleek niet echt honkvast in de jaren zestig, want na een paar jaar in Waddinxveen te hebben gewoond verhuisde het gezin naar Noord Holland. Marco voetbalde bij de plaatselijke voetbalvereniging van Opmeer Spanbroek HOSV.  Na de periode  Noord Holland werd uiteindelijk een huis aan de Burgvlietkade in Gouda betrokken. Op dertienjarige leeftijd werd Marco lid van de Jongeling Vereniging Daniël Boys. Het is in diezelfde periode geweest dat Marco leerling van het  Christelijk Lyceum, op het gymnasium bij Bert Graafland in de klas kwam. Marco en Bert werden vrienden en zo kwam Bert ook over de vloer bij de familie Graafland. Al vrij snel kreeg Bert verkering met zus Judic. Van dichtbij maakte Marco de ontwikkeling van Bert Graafland mee. Deze buitengewoon getalenteerde voetballer, één van de beste uit de clubhistorie van Jodan Boys volgens Marco, speelde veel wedstrijden voor Jodan Boys 1 en speelde zelfs voor Nederland op het wereldkampioenschap voor studenten. Jodan Boy Bert Graafland werd tot speler van het toernooi uitgeroepen.

De zaal in

Na het afronden van het gymnasium ging Marco economie studeren in Rotterdam. Het veldvoetbal liet hij voor wat het was en hij richtte samen met onder meer  Jan de Jong een zaalvoetbalclub op, Bouwmij Gouda. Omdat Marco nog minderjarig was en geen bestuursfunctie mocht uitoefenen werd vader Kastelein voorzitter. Fameuze Jodan Boys spelers sloten zich aan bij  Bouwmij Gouda Teun Happel, Bert Graafland, Ben van Hofwegen en Bart van Maaren. Uit Ouderkerk a/d Ijssel kwam Jan de Vrij (vader van Stefan) het team versterken. De Vrij op het veld spelend voor Spirit was een parel in de zaal, volgens Marco. Bouwmij Gouda werd al snel een begrip in Gouda en omgeving. In de jaren zeventig en tachtig zaten  sporthallen als de Springers en de Sniep bomvol bij een regiokraker.

Maatschappelijk betrokken

Na zijn studie economie, trouwde Marco met zijn vrouw Hannie. Ze kregen vier kinderen drie meisjes en één jongen. Al vrij snel was Marco ervan bewust dat zijn werk maatschappelijk relevant moest zijn. Zo werd hij manager van het CNV ( Christelijk Nationaal Vakverbond) in Utrecht, daarnaast werd hij actief binnen het CDA in Gouda, waar hij acht jaar fractievoorzitter was. Na de verkiezingen van 2006 kwam Marco in het College van B en W in Gouda. Hij was verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, strategisch grondbeleid en sport. In zijn functie als wethouder was Marco nauw betrokken bij de oprichting van Sportpunt Gouda.   Marco was acht jaar wethouder. Op dit moment is Marco bestuurder bij het oudste bestuursorgaan van Nederland, Het Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden.

Voorzitter van Jodan Boys

Nadat Marco een jaar geen functie had uitgeoefend in het vrijwilligerswerk in Gouda, werd hij in 2015 gebeld door de toenmalige Jodan Boys voorzitter Fred Graafland, of ze niet eens een kop koffie konden drinken. Fred polste Marco hem op te volgen. Marco was direct enthousiast, Jodan Boys was toch zijn club. Wat een eer om die mooie club te mogen leiden. Na overleg met het thuisfront, werd Marco Kastelein in 2016 officieel voorzitter van Jodan Boys. Marco viel direct met zijn neus in de boter. Hij maakte het bekersucces als voorzitter mee. Wat een hoogtepunt in de clubgeschiedenis. Voorafgaand aan de wedstrijd had hij de businessclub van Go Ahead Eagles nog toegesproken, een hartverwarmend applaus door de Deventenaren. Wat een leuke amateurtjes moeten ze gedacht hebben. Na de 1-2 overwinning waren er alleen nog maar Goudse sponsoren aanwezig in de businessclub en zelfs het bestuur van Go Ahead Eagles was naar huis vertrokken. Het mocht de pret niet drukken. Na aankomst op Jodan Boys greep Marco de microfoon en sloot hij af met een uur lang gratis consumpties. Naast de prestaties van Jodan boys geniet Marco ook erg van het jeugdvoetbal binnen de club. Van dichtbij maakte hij de promoties van de JO19-1 en JO17-1 mee. Daarnaast pikt hij op zaterdagmorgen  zijn jeugdwedstrijden uit om te gaan kijken. Of het nu op veld 1 of 6 is het maakt Marco niet uit. Hij is voorzitter van alle leden.

Speerpunten

Het voorzitterschap is een eervolle taak, maar het is ook een tijdrovende klus. Marco is een voorzitter die graag overal op inspringt, maar desondanks heeft Marco zich in de afgelopen vijf jaar specifiek  gericht op drie zaken binnen de vereniging. Allereerst de dagelijkse zorg om alles draaiende te houden binnen Jodan Boys, niet alleen organisatorisch maar ook financieel. Jodan Boys is een groot bedrijf, waarbij veel handen nodig zijn. De nieuwe vrijwilligersregeling is op poten gezet en dit moet voor lucht gaan zorgen in de vereniging. Daarnaast is Marco intensief bezig geweest met het werven van mensen voor bestuursfuncties en voor het werven van mensen op allerlei vitale posities binnen de club. Tenslotte een speerpunt dat voortdurend aan aandacht onderhevig is, dat is het nadenken over wat je als vereniging wilt zijn in deze samenleving.

Zorg voor elkaar

Nu de winterstop nadert en de feestdagen eraan komen benadrukt Marco nog eens dat het zo bijzonder is dat zoveel binnen de vereniging doormarcheert, mogelijk gemaakt door trouwe vrijwilligers en sponsoren. Maar de voorzitter doet ook een oproep aan de leden.  ‘Juist in deze coronatijd is het belangrijk dat wij naar elkaar omzien, het is niet te onderschatten hoeveel mensen er in de decembermaanden alleen voorstaan. Laten wij onszelf  afvragen wie onze steun goed kan gebruiken. Al is het maar een kaartje of een belletje. Laten we als leden van Jodan Boys naar elkaar omkijken. Dat is ook vereniging zijn omkijken naar elkaar. Ik wens iedereen goede gezegende feestdagen en een goed maar bovenal gezond 2021.’

 

Forza Jodan Boys