In Nieuws, Nieuws Senioren, Nieuws Sponsorcommissie

Een ontmoeting met Bram van Loon, Karel van den Heuvel en Marco van Beek. Drie generatiegenoten, teamgenoten, Jodan Boys 5, vrienden, vrijwilligers en sponsoren. Het werd een gesprek over pupillenkampen, helden uit het verleden, ouders in het vrijwilligerswerk, kampioenschappen, voetbalhumor maar bovenal ging het over vriendschappen voor het leven. Praten over Jodan Boys toverde een twinkeling in hun ogen.

Op een regenachtige avond in november op het kantoor bij Van Loon Accountants was de sfeer al snel gezet. Bram (33 ), Marco (36) en Karel (32)  vonden elkaar in het ophalen van hun oudste Jodan Boys herinneringen. Marco, de jongste telg uit de familie van Beek, herinnert zich dat de woensdag en de zaterdag geheel in het teken stonden van de Jodan Boys. Als zesjarig jongetje fietste hij op zaterdagmorgen samen met zijn moeder in alle vroegte naar de kantine om nog voor zeven uur ’s ochtends zakjes snoep te maken voor achter de bar. Mooie tijden waren dat. De hele dag op het veld van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het gebeurde wel dat de familie van Beek, na de laatste ronde in de kantine, een grote groep vrijwilligers uitnodigde op de Krugerlaan om de dag onder het genot van een afzakkertje te evalueren. Feit is dat deze vriendengroep nog elk jaar een weekendje met elkaar weggaat.  Bram van Loon is zijn moeder nog dankbaar dat zij op ’t Carillon is gaan werken. In het kielzog van juf van José kwam Bram in de klas bij Roy Dessing en Alex Vermeule. Jodan Boys leek in die tijd wel een buitenschoolse opvang van de ’t Carillon en de Goejanverwelleschool, welke leerling voetbalde niet aan de Sportlaan.  Bram begon in F5 en al snel kwam hij bij Roy Dessing en Mitch Verschut en Casper de Kruijf in het team. Zijn moeder José werd vrijwel direct onderdeel van  een barteam met Els van Beek en Wilma Dessing. Karel woonde onder de rook van Jodan Boys in de Karel Lotsystraat vanuit zijn slaapkamer kon hij Cor Verbaan de uitslagen van heden middag horen omroepen. Met de jongens uit de straat kon een team worden gevormd. De kinderen van Welie, de broers de Jong, Bas Faay en Sander van Gool iedereen voetbalde bij de Jodan Boys.

Karel als pupil van de week bij Jodan Boys – TOGR. Edwin de Bruin, grensrechter Roel van Beek en Remco Blok houden het allemaal goed in de gaten. 

Pupillenkamp

Wanneer het over de pupillen gaat, komen direct de herinneringen aan de befaamde pupillenkampen naar boven. Reikhalzend werd het hele jaar uitgekeken naar dit bijzondere evenement tijdens Hemelvaart. De eerste keer zonder ouders een paar nachten op pad. Droppings in een donker bos, ren je rot, voetbalwedstrijden, het keten ‘s nachts. Steevast kreeg nieuwe kampleiding tijdens een speurtocht een rugzak mee met daarin een baksteen die verpakt was als oma’s cake, zonder het te weten kilometers wandelen met extra ballast. Humor die hoorde bij het kamp.  Met groot respect en waardering wordt er gesproken over de toenmalige leiding. Wat een magistrale sfeer wisten zij neer te zetten.  Nu ruim twintig jaar later gaan Marco en Karel zelf mee als leiding en hitsen ze hun kinderen op niet te vroeg te gaan slapen en op de kamers lekker te keten. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

De leiding van één van de befaamde pupillenkampen. Op de foto onder andere: Bart van der Harst, Nico Snelleman, Charles Been, Cees Blom, Emiel van de Nagel, Hugo Verschoor, Tineke van de Berg, Attie Dingemans, Henk van Beek, Han Heerkens, Remon van beek, Helen Verschoor, Hans Verschoor, Piet Smit, Peter Klaassen, Wilma Everling, Jolanda Verbaan, Els Verhoek, Henny Verschoor, Els van beek, Anneke van Beek, Belinda Verbaan, de Kruijf, Angela van Heiningen

Junioren

Het driemanschap speelde door het leeftijdsverschil in hun jeugd niet bij elkaar in het team. Marco stond op doel en speelde in de lichting met jongens als Rik Jan Teunissen, Rick van Wageningen, Peter Graafland, Tim Willems, Jimmy ter Bork en Lambert Wiltink. Vooral het laatste seizoen als junior staat hem bij. Onder leiding van Jan van Tol ontwikkelden de jongens een ijzersterke conditie en werden ze ongeslagen kampioen en promoveerden ze naar de hoofdklasse. Bram volgde een paar jaar later en hij speelde met onder andere Tim Kraamwinkel, Job van Welie, Alex Vermeule en Christian de Jong in een team. De lichting erboven met Mitchel Heerkens en Kees Graafland werd vaak kampioen waardoor Bram en zijn teamgenoten het jaar erop moesten vechten om lijfsbehoud. Ook in die tijd bleek Bram al een multifunctionele speler die op veel plekken kon spelen. Karel had als keeper een leuk laatste jaar in de A-junioren. Met jongens als Harm van Rooijen, Menno de Hart, Dennis Jongenelen, Yaël Zoutewelle, legden ze het in de competitie op het nippertje af tegen Leonidas. Een herkansing voor promotie naar de derderdivisie werd ook nipt verloren op een minitoernooi bij Spijkenisse. Rijnsburgse Boys promoveerde. Ook bij de junioren gingen de jongens op kamp. De herinneringen aan  het A, B, C toernooi in Roosendaal zorgt nog lachende gezichten. Daar leerden de jongens elkaar goed kennen. Met elkaar slapen in een grote sporthal, maar nog belangrijker; er was gelijktijdig ook een meisjestoernooi. Er zijn daar in het donker de nodige eerste zoentje uitgedeeld. Helaas werden er geen verdere details prijsgegeven.

Marco ontmoette zijn vrouw Caroline op Jodan Boys. De dochter van leider Jan Dolk.  Zoon Sem staat net als zijn vader en opa Jan onder de lat.  

De weg omhoog

Na de junioren maakte de jongens alle drie de overstap naar de selectie. Marco heeft een aantal wedstrijden met zijn twee broers Remon en Arno samen in het eerste gespeeld. Neef Robbin van Beek maakte het kwartet compleet. Het was de tijd van de nacompetitie tegen WDS en beslissingswedstrijd tegen  Spirit. In deze dagen werd de HKJB (Harde Kern Jodan Boys) geboren. Marco onder de lat en Karel en Bram met een grote groep jongens op de fiets naar Driebruggen en met de trein naar Waddinxveen om het vlaggenschip aan te moedigen. De eerste fakkeltjes zijn in die tijd gekocht. Na het behoud in de tweede klasse was het  eerste succes dat Jodan Boys boekte de komst van Michiel Sol, volgens Marco van Beek. Wat leerde de selectiespelers veel van de ervaring van Michiel. In datzelfde jaar won Jodan Boys onder leiding van Willem den Besten de AD Groene Hart Cup op het veld van SC Woerden van Sportlust’46. In de seizoenen erna was de Groene hart beker steevast een prooi voor Jodan Boys. Het kampioenschap in de  tweede klasse, de promotie naar de hoofdklasse en het kampioenschap onder leiding van Patrick Akerboom in de hoofdklasse waren historisch. Marco, Karel en Bram  maakten het van dichtbij mee.

Bram viert feest met zijn ploeggenoten na het behalen van het kampioenschap en de promotie naar de topklasse. 

Trainingskampen

Kampen vormen de rode draad in het verenigingsleven van de jongens. Na Epe in de pupillen, Roosendaal in de junioren, gingen de reizen in de selectie naar het buitenland. Boeken zouden kunnen worden volgeschreven over de belevenissen  van de selectie op hun bestemmingen in Zuid Europa. De ene na de andere anekdote werd uit de mouw geschud. Zo sliep Marco altijd met zijn maat Tim Achterberg op een kamer. Toen Marco op een avond eerder naar bed ging dan Tim haalde Achterberg alle schilderijen van de muren van het hotel en zette die in hun kamer. Toen Marco de volgende ochtend wakker werd schrok hij en wist  niet wat hij zag, er stonden veertig schilderijen in de hotelkamer. Waar kwamen die vandaan? Vanuit het bed naast hem hoorde hij Tim droog opmerken, ‘ik ben vannacht een kunstcollectie begonnen.’ Na het trainingskamp speelde Jodan Boys altijd beter dan voor de winterstop. Het trainingskamp zorgde er echt voor dat we naar elkaar toegroeiden, volgens Bram. Met als mooiste voorbeeld het trainingskamp in Lanzarote. Jodan Boys landde vrijdagmorgen vroeg en moest de volgende dag  naar  ‘ de rooien ’ in Spakenburg. Jodan Boys speelde misschien wel de beste wedstrijd uit het seizoen Topklasse. De Vogels werden met 0-3 verslagen.

De trainingskampen waren hoogtepunten van het seizoen. Hier met de selectie in Portugal. 

Fluitend door het leven

Karel koos voor een andere afslag en hield het na een jaar seniorenvoetbal voor gezien.  Al vroeg had hij de vreugde ontdekt van het leiden van een wedstrijd. De combinatie  van fluiten en voetballen was niet meer te doen. Karel schoot als een komeet omhoog in de scheidsrechterswereld. Op zeer jeugdige leeftijd (23) maakte hij in 2011 zijn debuut in het betaalde voetbal bij de wedstrijd FC Dordrecht -Veendam. Op de tribune zaten zijn vrienden van de Jodan boys om hem aan te moedigen. Karel floot vijf jaar lang betaald voetbal en haalde de top van Jupiler League. Na vijf jaar koos Karel voor zijn maatschappelijke carrière.

 

Karel als scheidsrechter voorafgaand  aan een oefenwedstrijd tussen Feyenoord en VVV. 

Bekersucces in Deventer

Voor Bram van Loon was de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles het hoogtepunt van zijn tijd in Jodan Boys 1. Die dag zal voor altijd in het geheugen van Bram gegrift zijn. Het besef in een stadion te spelen met zoveel publiek uit Gouda. Het kippenvel komt nog steeds op de armen als hij terugdenkt aan die avond. De aanmoedigingen, de strijd, de goals van Levi en Roald. Het feest dat toen losbarstte. De reis terug naar Gouda en de ontvangst door de honderden supporters, onvergetelijk.  Maar misschien het mooiste was diep in de nacht. Terwijl de kantine nog uit zijn voegen barstte sprak Michiel Sol, assistent-trainer, Bram aan. Hij zei dat hij niet kon bevatten dat Bram zo ongelofelijk goed had gespeeld. Alsof hij in zijn leven alleen maar in volle stadions had gespeeld. Wat een topwedstrijd.

Bram in actie tegen Go Ahead Eagles. De mooiste wedstrijd uit de carrière van Bram. 

Lagere senioren en kampioenkoorts

Na veel mooie jaren in de selectie besloten de jongens met elkaar een vriendenteam te vormen. Geen verplichting van drie keer trainen in de week. Op woensdag trainen voor wie wil. Maar nog belangrijker, elkaar op zaterdag zien en lol maken binnen en buiten het veld. Zo begonnen de mannen aan een nieuw leven. Buiten de spotlights, zo dachten ze. Maar direct in hun eerste seizoen werd Jodan boys 10 landelijk nieuws. Uitgekozen uit honderden inzendingen, werd  hun kampioenswedstrijd live uitgezonden op Fox. In de weken voorafgaand aan de wedstrijd liep Andy v/d Meijde de deur plat in Gouda, was er contact met Hans Kraay en  Koert Westerman, waren er dagelijks aankondigingen van de wedstrijd op televisie. De wedstrijddag overtrof elke verwachting. Champions League waardig. Ronald de Boer, Roelof Luinge, drones, doelpunten, interviews, record baromzet, Kans tegen kanker, Tim Willems als verslaggever. Teveel hoogtepunten om op te noemen.

 

Het is een goed stel. Vrienden voor het leven! Priceless!

Inzet voor de club

Wat kenmerkend is voor  Karel, Marco en Bram is dat ze vanaf jongs af aan zo betrokken zijn bij het vrijwilligerswerk op Jodan Boys. Alle drie zijn ze ervan overtuigd dat de leden de vereniging maken. Van huis uit hebben ze het met de paplepel ingegoten gekregen. Bram draait al jaren bardiensten, zit in de kascommissie en ondersteunt penningmeester Aart Jan Baaijens. Met zijn achtergrond als accountant is zijn kennis en kunde  van grote toegevoegde waarde. Marco van Beek gaf keeperstraining, gaat al jaren mee op pupillenkamp en is zoals hij zelf zegt een manusje van alles op de club. Als het om elektriciteit gaat weten ze Marco te vinden. Hoeveel tijd en energie Karel  al op tweeëndertigjarige  jarige leeftijd in de club heeft gestoken is ongekend. Scheidsrechtercommissie, bardienst, sponsorcommissie, pupillenkamp, grensrechter, teammanager, bestuurslid. Het organiseren van gala’s niks is voor Karel te gek.

Bram in de pupillen onder de hoede van leider Cees Verschut

Sponsor

Waar Marco, Bram en Karel als pupilletjes, afhankelijk van hun ouders, bij Jodan Boys begonnen, staan ze nu op eigen benen. Drie jonge ondernemers, met een eigen zaak, Van Beek Elektro Gouda bestaat in januari tien jaar. Marco en Remon van Beek begonnen tien jaar geleden in een garagebox van hun oom met hun zaak. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming aan de Meridiaan, met vijftien man in dienst. Remon en Marco hebben hun baan als elektricien ingeruild voor een plek op kantoor. Vandaaruit runnen ze het vitale bedrijf. Karel is sinds anderhalf jaar eigenaar van Van Karel. Met zijn bedrijf helpt hij organisaties met strategische beleidsmatige en commerciële vraagstukken. Aan klandizie geen gebrek zo is hij werkzaam voor het Visgilde en VNV, de brancheorganisatie voor visspecialisten, waar hij de nationale haringcampagne voor bedacht. Bram van Loon is sinds kort werkzaam als maat in het familiebedrijf Van Loon Accountants aan de Krugerlaan.  De opa van Bram startte vijfenzeventig jaar geleden, kort na de oorlog, het bedrijf op. Zijn vader zette het bedrijf voort. Nu is Bram de derde generatie van Loon die werkzaam is in het familiebedrijf.

Alle drie de bedrijven zijn sponsor bij Jodan boys, omdat de club hen dierbaar is. De club heeft ons zoveel moois gegeven. Wij willen als ondernemers daarom nu iets terug doen voor ons cluppie.

Wat een mooie gasten. Vriendschappen zijn gesmeed voor het leven. Een ieder met hun eigen verhaal, maar telkens komt Jodan Boys er als rode draad weer doorheen. Want één ding is zeker: de club, die bindt ons!

FORZA Jodan Boys!