Luctor et Emergo, de wapenspreuk uit het wapen van Zeeland, betekent; Ik worstel en kom boven. Zaterdagmiddag was deze spreuk ook op Jodan Boys van toepassing. Na drie nederlagen, wist Jodan Boys Rijsoord in de slotfase op de knieën te krijgen. Het spel was niet altijd even hartverwarmend, maar het is ook weleens lekker dat de drie punten juist dan over de streep worden getrokken.

Midweeks won Jodan Boys van XerxesDZB voor de beker. Trainer Leen van Steensel koos voor grotendeels dezelfde elf namen. Alleen Mark Veerman kwam na een schorsing terug in de ploeg. Rijsoord kende een turbulente periode in aanloop naar de wedstrijd. Hoofdtrainer Steef Buijs leverde een week eerder zijn contract in, waardoor assistent-trainer Danny Wijnstekers eindverantwoordelijke voor het vlaggenschip van ‘de kraaien’ werd.

Voor zowel Jodan Boys als Rijsoord stond er zaterdag veel op het spel. Aanhaken of voorlopig afhaken bij de middenmoot.

Jodan Boys domineerde in de openingsfase. Tweemaal kwam Jorn van Lunteren in scoringspositie, maar één keer was zijn inzet te zacht en de tweede maal werd zijn schot vanaf de zestienmeter knap gered door de Rijsoordse goalie. Rijsoord zakte in en loerde op de omschakeling. Daar werd de ploeg tweemaal gevaarlijk mee. Even vaak leverde het een redding van Rondeltap op. Onze betrouwbare doelman kwam niet ongehavend uit de strijd. Maar kon na goed oplapwerk van Mees van de Lagemaat en Hans van Kersbergen weer verder. In de vierendertigste minuut kwam Jodan Boys verdiend op voorsprong een voorzet van de linkerkant kwam uiteindelijk bij Tuithof terecht die goed naar binnen dribbelde en uithaalde met zijn sterke linkerbeen. De keeper was volstrekt kansloos op zijn inzet en de bal verdween in de rechter onderhoek. Een lekkere voorsprong dit zou de ploeg vertrouwen moeten geven. Helaas was de voorsprong van korte duur. Na slap optreden op het middenveld viel de bal over de verdediging heen en miste de uitgekomen Rondeltap de bal, waardoor de spits van Rijsoord de bal in een leeg doel kon schieten. Jodan Boys kon weer opnieuw beginnen. Met 1-1 op het bord gingen beide ploegen aan de thee.

Jorn van Lunteren drukt af. Helaas wordt zijn inzet gekeerd door de doelman van Rijsoord.

De tweede helft zakte Rijsoord ver in en had Jodan Boys het balbezit. In de vijfenvijftigste minuut de mooiste aanval van de wedstrijd. Van Lunteren speelde met een steekbal vanaf de zijkant Borsboom schitterend vrij. Borsboom hield op de achterlijn het overzicht en wist Kevin de Vries te bereiken die op zeven meter van het doel vrij kon uithalen. De doorgaans loepzuivere Kevin de Vries schoot de bal luttele centimeters langs de verkeerde kant van de paal. Een minuut later was het Borsboom die Jodan Boys op 2-1 had moeten schieten. Eén op één met de keeper was het schot van de spits te slap en bleef de stand ongewijzigd. Brank had inmiddels het veld verlaten voor Tygo de Berg en el Idrissi verving Tuithof tien minuten voor tijd. In het restant van de wedstrijd drukte  Jodan Boys Rijsoord steeds verder terug maar echte kansen leverde het niet op. Net toen een gelijkspel de uitslag leek te worden. Waren daar El Idrissi, Bellahcen en Verkaik. El Idrissi nam een korte corner op Bellahcen die El Idrissi met een hakbal vrij speelde. El Idrissi zette de bal goed voor en bij de eerste paal kwam Verkaik goed voor zijn man en schoot de 2-1 binnen. Wat een opluchting. Direct werd Rietveld binnen de lijnen gebracht als extra slot op de deur. Waar Jodan Boys in de afgelopen weken in de slotfase nog weleens de deksel op de neus kreeg, gebeurde dit zaterdag. niet. De 2-1 voorsprong werd over de streep getrokken. Worstelen en boven komen. Dat is een prestatie van formaat en geeft weer lucht en vertrouwen voor de volgende wedstrijd in Vlaardingen tegen Zwaluwen.

De verlossende 2-1 van Verkaik. Op de achtergrond viert el Idrissi de goal.

Voor de foto’s klik HIER

Opstelling Jodan Boys: Rondeltap, Verkaik, Heerkens, Veerman, Oulad Ali, Brank (’67 de Berg), Tuithof (’78 el Idrissi), Kevin de Vries, Jeroen Borsboom, Jorn van Lunteren, Mo Bellahcen (’86 Rietveld)