In Blogs, Nieuws Commissie Sportiviteit en Respect

Jodan Boys United

De sectie gelijke behandeling van de Europese Commissie stelt onze vereniging voor een interessante opgave. Voor 1 april 2020 zullen alle voetbalclubs met ‘boys’ in de naam, hun titel moeten veranderen. De aanleiding is duidelijk: vrouwen rukken op in het voetbal. Er zijn nu 160 duizend Nederlandse speelsters, aldus de KNVB. Ook de Brexit is aanleiding om te stoppen met boys.

Dat wordt de komende 13 maanden puzzelen. En dan niet alleen voor Jodan Boys, maar ook voor verenigingen als: Quik Boys, Leidse Boys, Katwijkse Boys, Harkemase Boys en Beerse Boys. Die clubs hebben met elkaar gemeen dat ze in de jaren 20 en dertig van de vorige eeuw zijn opgericht. Omdat de wieg van het voetbal in Engeland staat, kozen de oprichters voor dat ‘boys’ verhaal. Maar die naam is volgens Brussel heden ten dage ‘hopeloos ouderwets’. Maar hoe gaan we het probleem tackelen? Wie bedenkt die nieuwe naam voor Jodan Boys? In ons Algemeen Bestuur zit welgeteld één vrouw. En dan doet Jodan Boys het nog goed. De verwachting is dat over een jaar of tien zo’n 30 procent van de KNVB-leden vrouw is. Gaan we dat zien op televisie en in besturen van de voetbalclubs?

Ik stel voor dat we het zoeken naar de nieuwe naam vooral niet uitstellen en parkeren voor een later moment. Van uitstel komt afstel en voor je het weet is het 1 april 2020. Jodan Mix of Jodan United? Ik twijfel. Alle voorstellen zijn welkom. 

Joël Batenburg

Speler VE1 en commissielid Sportiviteit en Respect.