In Nieuws

Toespraak van Marco Kastelein

Beste leden,

Iedereen de beste wensen voor 2019. Een gelukkig en sportief jaar gewenst. Onze mooie vereniging is springlevend met 1380 leden en 350 vrijwilligers. Ik wil met jullie terugkijken en vooruitkijken.

Het afgelopen jaar is er veel gebeurd. Bij de senioren waren er maar liefst drie kampioenen het 4e, 10e en 13e. We herinneren ons allemaal nog wel de live-uitzending van het kampioenschap van het 10e op Fox Sports. Een echt hoogtepunt waarbij veel toeschouwers aanwezig waren en professionele commentatoren.Dit jaar is er voor het eerst een team ingeschreven in de veteranencompetitie.

Bij de vrouwen was er sprake van een derde seniorenteam. Vrouwen 1 haalde net niet de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse. Hoogtepunt was de reünie aan het eind van het seizoen om stil te staan bij 30 jaar vrouwen- en meidenvoetbal. Met daarbij de onthulling van de Martin Langbroek-kleedkamer. Als dank voor zijn verdiensten voor het vrouwenvoetbal. Het vrouwen- en meisjesvoetbal groeit in Nederland. De KNVB heeft Jodan Boys uitgekozen voor een speciaal project om het voetbal verder te ontwikkelen. Het project is inmiddels gestart en we hebben er hoge verwachtingen van.

Jodan Boys nam deel aan de competitie met 70 teams. Bij de jeugd zijn iedere zaterdag honderden kinderen aan het voetballen op onze velden. Een geweldig gezicht om zoveel kinderen lekker te zien voetballen. Bij de allerkleinsten gaat het om spelplezier en leren voetballen. Kleinere teams en velden helpen hierbij.

Bij de ouderen zijn prestaties belangrijker. Mooi succes was het kampioenschap van O19-1 in de vierde divisie. Op de laatste speeldag uit het vuur gesleept. Prachtig! Ons eerste herenteam eindigde op de 8e plaats in de sterke hoofdklasse A. Het tweede handhaafde zich via de promotie- degradatiewedstrijden in de reserve hoofdklasse.

Dit seizoen is het eerste slecht gestart, maar de laatste wedstrijden is de weg omhoog ingezet. Inmiddels is JB1 de trotse koploper in de tweede periode. Zonder puntverlies.

Belangrijk moment afgelopen jaar was ook de jaarlijkse speldendragersavond. Leden die tenminste 25 jaar lid zij Bijna 90 leden zijn inmiddels lid van dit illustere gezelschap!

Het afgelopen jaar waren er ook droevige momenten. We denken aan het overlijden van Leen Boom, Jan de Jong en Jan Dolk. De laatste twee leden overleden in een week in september. Jan de Jong op 22 september en Jan Dolk op 27 september. Indrukwekkend is er afscheid genomen rond de thuiswedstrijd van het eerste. En voor Jan Dolk was er een bijzondere herdenkingsbijeenkomst bij Jodan Boys. Het was heel druk en dat tekent het bijzondere karakter van onze vereniging. Een hechte gemeenschap. De herinneringen aan Leen Boom, Jan de Jong en Jan Dolk leven voort.

Als we vooruit kijken naar het nieuwe jaar zijn we blij met alle inzet van de leden en de ondersteuning van onze sponsors. Er zijn mooie maatschappelijke initiatieven. Het project FC Oosterwei loopt door. Iedere week komen er tientallen jongens en meisjes hier op ons veld trainen en spelen. Begeleid door spelers uit onze A-selectie. Rolmodellen als Mohammed Bellahcen en Omar el Hadotti. Dit seizoen is daarbij gekomen het Sportkanjerproject. Dennis van de IJssel is projectleider. Trainers van de Complete techniek begeleiden kinderen van de wachtlijst met een erkende sportinterventie.

Een derde initiatief is het stoppen met het heffen van entreegeld bij wedstrijden van het eerste team als experiment. Met de bedoeling meer toeschouwers te trekken. Met name uit de wijk Oosterwei.

Sportieve ambities zijn er volop. Het meerjarenplan op weg naar de derde divisie gaat naar een volgende fase. Onder leiding van een nieuwe trainer. We zijn blij dat Leen van Steensel de nieuwe hoofdtrainer wordt. We kennen hem al van het tweede en het bestuur heeft alle vertrouwen in Leen.

Een inpassing van de eigen jeugd in de A-selectie is een hele uitdaging. We denken door de instelling van Jong Jodan Boys een goede stap te hebben gezet. Gelukkig breken er ook nieuwe talenten door in het eerste en klopt een volgende generatie al weer aan de poort.

Dit seizoen investeren we ook in versterking van trainers voor de jongste jeugd. Dat alles is alleen maar mogelijk dankzij onze honderden vrijwilligers. De scheidsrechters, de teamleiders, de leden achter de bar, de stewards, de trainers, de leden die de accommodatie beheren, de commissieleden enz.

Nu hebben we een goede traditie dat we ieder jaar een aantal vrijwilligers in het zonnetje zetten. Om ons allemaal het besef te laten hebben dat onze vereniging daarop draait. Het unieke Jodan Boysgevoel is alleen mogelijk dankzij hen. Dit jaar hebben we de volgende 6 vrijwilligers uitgekozen.

Danny Massar

Danny werd op 19 september 1997 lid van cvv De Jodan Boys. Inmiddels is hij een bekend gezicht en speelt al een aantal jaren recreatief in de senioren. Dit jaar vertoon je je kunsten in JB10. Daarnaast staat Danny altijd klaar om een handje te helpen bij familie en vrienden. In 2011 behaalde hij zijn basisopleiding scheidsrechter veldvoetbal om een bijdrage te leveren aan Jodan Boys. Inmiddels is Danny een van de motoren van de scheidsrechterscommissie. Wekelijks zorgen de leden van de scheidsrechterscommissie ervoor dat er voor elke wedstrijd een scheidsrechter beschikbaar is. Op zaterdag in alle vroegte is Danny al op het veld om hand- en spandiensten te verlenen bij het openen van het complex. En om de scheidsrechters voor de allerjongsten voetballertjes te ontvangen.

Said ben Haddou

Said is een betrokken ouder van een jeugdspeler van onze mooie club. Hij dacht, ik blijf niet aan de kant staan om toe te kijken. Hij is heel vaak aanwezig. En als Said ziet dat er ergens hulp nodig is, dan is hij al begonnen. Of het nu de cornervlaggen zijn of het inrichten van het buitenterras, niets is hem teveel. Zo kunnen we nog wel een paar ouders gebruiken. Said hartelijk bedankt.

Maja Sibbel

Maja je bent al weer twee jaar zeer actief binnen het jeugdbestuur als coördinator ING en inmiddels ook van de Kabouters. Iedere zaterdagmorgen staat zij paraat voor onze kleinste pupillen om ervoor te zorgen dat alles in goede banen loopt. Indelingen zijn gemaakt, de velden worden klaar gezet, drank wordt geregeld en natuurlijk is Maja “de stem” van zaterdagochtend. Naast haar drukke baan staat ze ook vaak op woensdagmiddag klaar om hand- en spandiensten te verlenen bij trainingen, koffie te schenken of daar waar nodig een pleister te plakken. Maja is zeer betrokken bij onze vereniging en doet haar uiterste best om het iedereen naar de zin te maken. Dank je wel Maja en we hopen nog lang van je diensten gebruik te mogen maken.

Berni van de Lecq

Berni jij bent al 15 jaar lid van onze vereniging, als speelster van VR1. Maar ook op andere gebieden met voetbalhart en ziel. Al sinds 2011 is Berni betrokken bij de organisatie van het pupillenkamp. Met veel plezier ga je mee als hoofdleiding, maar je bent ook in de keuken te vinden. Niets is haar teveel. Binnen de vrouwencommissie is Berni zeer actief. Samen met Daan de drijvende kracht achter de organisatie van de vriendinnendag, de clinics voor schoolvoetbal en het inmiddels traditionele goede voornementoernooi. Al geruime tijd en met veel passie en plezier geeft Berni twee keer per week training aan de meisjespupillen. Je werkt mee aan het Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal van de KNVB. Op dit moment ben je al 8 maanden zwanger. We hopen je na de bevalling nog regelmatig terug te zien en zouden het fantastisch vinden als je actief blijft.

Teus en Koos Rijlaarsdam

Er zijn vrijwilligers en vrijwilligers. Sommigen zie je dagelijks, anderen doen hun werk vooral achter de schermen. Dat laatste geldt ook voor Teus en Koos. Koos treedt nog wel eens een beetje op de voorgrond als hij zaterdagochtend de barploeg leidt. Maar hij maakt ook de tosti’s klaar, snijdt de broodjes en vult de theepot. En tussendoor de bekertjes koffie serveren. Maar nog veel groter is hun bijdrage op de achtergrond. Op maandagochtend als Teus liefst nog voor half acht alle kleedkamerdeuren open heeft ….. en aan de slag gaat om de achtergelaten rommel van de zaterdag op te ruimen. Iets wat op vrijdag Koos herhaalt om alles voor de zaterdag weer spic en span te hebben. Tussendoor zijn ze dan samen op woensdag bezig om de lege emballage te verzamelen en nieuwe goederen in ontvangst te nemen. En is er nog tijd over dan helpen ze Kees Blok bij het groenonderhoud. Kortom clubmensen pur sang met een roemrucht voetbalverleden. Teus als speler van JB1, Koos in meerdere elftallen en nu nog actief in de vrijdagdagavondcompetitie. Als dank voor al die jaren steun in woord en daad, twee mannen die de titel vrijwilliger van het jaar met recht verdienen.

Tot slot. We hopen op een goed vervolg van het seizoen voor JB1. Een plek bij de eerste 5 moet mogelijk zijn. Bij de Dames werken we aan verdere doorontwikkeling. Ook bij de Jeugd, doorontwikkeling en veel spelplezier!
En we hopen op veel nieuwe vrijwilligers! Vele handen maken licht werk. Een gelukkig 2019 allemaal!

Voor foto’s klik HIER