In Nieuws, Nieuws Vrijwilligerscommissie

Passie
Mohammed, of Mo zoals hij veel genoemd wordt, is een man die met veel passie over allerlei onderwerpen kan vertellen. Niet alleen over zijn gezin (vrouw Samira, Rayan van 11, Dani van 6 en Sophia van 1 jaar) en voetbal bij Jodan Boys, ook maatschappelijke vraagstukken komen ruim aan bod. Niet gek als je weet dat Mo medewerker Sociale Zekerheid in Amsterdam is.

Ambitie
Mohammed is ambitieus. Zijn wens is te groeien als voetbaltrainer. Hij was de rechterhand van de trainer van D1, JO13-1 die op derde divisie nivo speelt, maar toen bleek dat er geen traineers beschikbaar waren voor de ING League en de JO11-3 en het ernaar uit zag dat zijn zoontjes Dani en Rayan niet konden gaan voetballen, zette hij zijn ambitie in de ijskast en werd hij trainer van de twee elftallen van deze jonge kinderen. ‘Voor mij een logische keuze,’ zegt Mo. ‘Uiteraard gaat familie voor en wat is er mooier dan de spaarzame vrije tijd die ik heb, met mijn kinderen op deze club door te brengen.  Op deze manier kan ik de verenigingszin ook aan hen doorgeven. Los van mijn eigen kinderen hoop andere kinderen én hun ouders indirect positief beïnvloeden door het goede voorbeeld te geven. Je aandeel nemen in Jodan Boys is niet alleen een papieren slogan, je moet het ook in de praktijk brengen.

Verbinder
Naast passie en ambitie is er nog een woord dat bij Mohammed past. Hij is een verbinder! Hij bouwt bruggen om de leden van Jodan Boys én hun ouders samen te brengen. Mo verdiept zich in de literatuur en de “good practices” bij andere verenigingen om te bekijken hoe mensen gemotiveerd kunnen worden om iets voor hun club te doen. Iedereen heeft iets waar hij of zij goed in is, aldus Mo, het is daarom goed om geïnteresseerd te zijn in een ander. Op die manier kom je erachter wat de ander kan en dat kan dan weer ingezet worden binnen een club. Het potentieel van de leden kan wat hem betreft dus nog veel beter ingezet worden.

Bovendien verdiept Mo zich in de verschillende culturen die Jodan Boys groot maken. De samenstelling van de club verandert en niet iedereen heeft de passie voor vrijwilligerswerk van huis uit meegekregen.  Zoiets heeft een aanloopproces. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen zul je allereerst met elkaar het gesprek moeten aangaan, dus de verbinding met elkaar aangaan. Zijn motto is dan ook “zonder relatie, geen prestatie”. Wanneer zowel de vereniging als de leden een actieve rol innemen en toenadering tot elkaar zoeken dan komt de binding voor de vereniging komt dan zelf.

Langs het veld zie je Mohammed dan ook continu contact maken. Het face-to-face zijn enthousiasme overbrengen, dát is waar Mo in gelooft. Als zijn voorbeeldgedrag als een olievlek groter wordt, kan iedereen betrokken en actief zijn bij deze mooie vereniging.

Van Mohammed el Messaoudi zullen we ongetwijfeld nog meer horen. Zijn passie, ambitie en rol als verbinder mag niet verloren gaan.
Word vervolgd.