In Blogs, Nieuws

Zo nu en dan hoor ik van betrokken leden of supporters dat ze het jammer vinden dat er niet meer spelers uit onze opleiding doorstromen naar het eerste elftal. Ik snap dat wel. Het liefst kijken we naar een team dat louter bestaat uit spelers die al vanaf de pupillen bij onze vereniging spelen. Spelers zelf opleiden voor de hoofdklasse of de derde divisie, het niveau waar we graag naar toe willen, gaat echter niet vanzelf.

Gouden Generatie

Een jaar of tien geleden, toen Jodan Boys na een imposante opmars in de hoofdklasse was beland, speelden er heel veel echte clubjongens in ons eerste elftal. Dat was fantastisch, maar in mijn optiek meer te danken aan een gelukkige samenloop van omstandigheden, dan aan het niveau van onze opleiding destijds. De broertjes Graafland, Mitchel Heerkens, Maarten Vink, Bram van Loon, Sander van Gool; allemaal voorbeelden van spelers die zo getalenteerd waren, dat we best kunnen spreken van een Gouden Generatie. Aangevuld met de ervaring van Ard Blok en enkele spelers van buitenaf, stond er een geweldig team.

Doorstroming

De afgelopen jaren zijn we iets minder verwend met de aanwas vanuit de opleiding. Het is misschien ook niet helemaal fair om het succes van de opleiding te relateren aan het aantal spelers dat doorstroomde vanuit die eerder genoemde Gouden Generatie. Desondanks ben ik er trots op dat spelers als Roald Heerkens en Romario dos Santos, beiden vanaf de F-pupillen spelend voor Jodan Boys, structureel een belangrijke rol van betekenis spelen in ons huidige vlaggenschip. Daarmee doen we het al een stuk beter dan veel van onze competitiegenoten. En er kloppen meer jongens aan de deur. In Jodan Boys 2, JO19-1 en JO17-1 spelen momenteel enkele grote talenten. Ik hoop dat we deze talenten kunnen klaarstomen voor Jodan Boys 1 en dat we over tien jaar kunnen terugkijken op de doorbraak van een volgende Gouden Generatie.

Jeugdopleiding verbeteren

Toch moeten we niet de fout maken dat we met de volgende groep talentvolle spelers in aantocht op onze lauweren kunnen rusten. Het niveau van onze jeugdopleiding moet de komende jaren nog verder omhoog. Bij de junioren hebben we inmiddels een korps met goed opgeleide ambitieuze trainers staan. Bij de pupillen moeten we hier op sommige posities nog een inhaalslag maken. Verder hebben we dit seizoen een aantal belangrijke stappen gezet. Zo wordt er door de hoofden jeugdopleiding (HJO’s), de hoofdtrainer en de voetbaltechnische commissie (VTC) een praktische vertaling gemaakt van het technisch beleidsplan. De trainers worden hierbij betrokken tijdens periodieke trainersbijeenkomsten. Er is een nieuw spelervolgsysteem en dankzij de bijdrage vanuit de Stichting Topvoetbal is er een nieuw camerasysteem aangeschaft waarmee we alle wedstrijden op het hoofdveld kunnen opnemen voor videoanalyse. Wilt u iets bijdragen, bijvoorbeeld door uw voetbalkennis in te zetten in de voetbaltechnische commissie of door de naam van uw bedrijf als sponsor aan de jeugdopleiding te verbinden? Laat het mij dan weten!

Karel van den Heuvel

Bestuurslid voetbaltechnische zaken (VTC)