In Blogs, Nieuws

Lekker dan. Ik hou van mijn club, de saamhorigheid, het aanstormend voetbaltalent en mijn vrienden in het Elfde. Maar wil dat kleine klootviooltje dat maandagavond na de training bij Jodan Boys mijn fietslampje heeft gejat met z’n fikken van mijn spullen afblijven?

Het contrast kan niet scherper. Binnen, in de kantine houdt de KNVB een verhaal over goed gedrag. We zijn met een man of vijftien van verschillende clubs uit de regio. Er klinkt geen onvertogen woord. Hier zitten aardige mensen en we zijn het snel met elkaar eens: goed gedrag zorgt voor plezier op het veld. Maar goed gedrag komt niet vanzelf aanwaaien, daar moeten clubs wat voor doen.

Onze manieren

Dit thema staat bij TOGB, SV Gouda en Olympia hoog op de agenda. Daar kun je rustig je fiets parkeren als de kleintjes aan het trainen zijn. Tenminste, zo komen de verhalen op mij over. Olympia heeft een project Next Generation. Dat bevat een compleet draaiboek om het gedrag van jonge spelers, ouders en begeleiders positief te beïnvloeden. Bij de uitvoering zijn ook ouders uit het onderwijs betrokken. Wilma Neefjes is de drijvende kracht: ‘We maken aan het begin van elk seizoen heldere afspraken met ouders en teams. Ook over onze normen en waarden. Aan kinderen stellen we de vraag: hoe denk jij er leuk seizoen van te maken? We hebben verhalen ontwikkeld voor oudere kinderen, leiders en coaches. We leggen de verantwoordelijkheid bij de teams. Jullie zijn verantwoordelijk, dus wat gaan jullie eraan doen om het hier leuk te houden? Die aanpak heeft de betrokkenheid, ook die van allochtone ouders, vergroot. Bij Olympia is een cultuur aan het ontstaan waarin mensen elkaar durven aan te spreken.’

30 intakes

SV Gouda heeft een vrijwilliger die 30 intakes per jaar doet. In de kantine, tien per woensdagmiddag. Dan komen nieuwe, jonge spelertjes samen met hun ouders kennismaken bij de club. ‘Dan bespreken we onze manieren en na een paar maanden maken we de balans op. Natuurlijk is dit arbeidsintensief, maar het werkt’. TOGB heeft veldcoördinatoren aangesteld. Dat is een ouder die met een opvallend geel hesje per toerbeurt langs de kant staat. ‘Die man of vrouw zorgt voor een beetje sfeer en houdt intussen de boel in de gaten’.

Het draaiboek van Olympia is naar ons onderweg, want we hebben bij de Jodan Boys natuurlijk geen enkele reden om achterover te leunen. Wil je je actief inzetten voor het sportklimaat bij onze club, dan ben je van harte welkom bij de commissie Sportiviteit en Respect. Aad Kouwenhoven is ons aanspreekpunt: sportiviteitenrespect@cvvdejodanboys.nl.

Wij kunnen niet garanderen dat je fietslampje niet wordt gejat.

Een fijne jaarwissel

Joël Batenburg

Rechtsbuiten in het 11e en lid van de commissie Sportiviteit & Respect