In Blogs, Nieuws, Nieuws Commissie Sportiviteit en Respect

Wat mij betreft gaan we vast oefenen, want de KNVB heeft dit item hoog op de agenda. In het pupillenvoetbal (onder de 8 en 9 jaar) is het geven van een hand met ingang van dit seizoen regel. Binnenkort doen we het allemaal.

En je hebt clubs die vooroplopen. In de Duin en Bollenstreek bijvoorbeeld. Daar wordt het geven van een hand aan de tegenstander voor de wedstrijd dit weekend ingevoerd. De maatregel is bedacht, ik citeer een KNVB-official: “om een moment te creëren dat spelers elkaar in de ogen kunnen kijken. Dat kan bijdragen aan een beter sportklimaat en alle kleine beetjes helpen”. Ik geef deze official geen ongelijk. Laten we vooral niet moeilijk doen over een relatief eenvoudige handeling. Alhoewel…

Persoonlijkheid

Een handdruk zegt veel over wie je bent en hoe je je voelt. We kennen de klamme handjes en de slappe handjes. Die lui kun je ongestoord poorten zou ik zeggen. Voor snelle handjes en ferme knuisten moet je oppassen. En iemand die je hand iets te lang vasthoudt en een intense staarsessie begint, doe er niet aan mee. Hij of zij rolt je op in de wedstrijd of wil na 90 minuten een relatie. Dit zijn mijn suggesties voor de correcte handdruk (en KNVB-proof):

  • Slap handje. Niet doen! Het impliceert zwakte of desinteresse;
  • Het is beleefd om de ander (even) aan te kijken als je de hand schudt;
  • Maak je ogen daarbij niet al te klein, want dat komt agressief over;
  • Leuk een high five of boks, maar dit zet natuurlijk geen zoden aan de dijk;
  • Pak tijdens het handen schudden niet de elleboog van de ander vast. Behalve als je met die persoon in dezelfde klas hebt gezeten.

Schoonmoeder

Ik raad je aan deze aanbevelingen de komende tijd te oefenen met je schoonmoeder. Ben je in één keer verlost van het drie keer zoenen. Daarover heeft de KNVB nog geen standpunt ingenomen.

Joël Batenburg

Spits in het Elfde en lid van de Commissie Sportiviteit