In Nieuws Voetbaltechnische Commissie

Het is goed om rekening te houden met de ondergrond waarop je moet gaan spelen en trainen.

Onderstaande tekst gaat in op het spelen en trainen op kunstgras en geeft je advies over het type voetbalschoen dat daarvoor het meest geschikt is. Vaak geven de spelers de schuld van een blessure aan het kunstgras, maar dat is overdreven. Veel spelers treffen helaas geen maatregelen als ze overgaan op kunstgras.. De keuze van goed schoeisel is essentieel.

Kunstgras vergt soms ander schoeisel dan natuurgras.

Niet altijd de juiste keuze

Weinig spelers laten zich door blessurepreventie leiden bij de keuze van hun schoenen. Vooral de jeugd laat zich vaak leiden in hun schoenkeuze door het soort of merk schoenen die hun voetbalhelden dragen. Vaak zijn die modellen niet geschikt voor de jonge spelers. Er zit nogal verschil tussen de grote, bonkige verdediger van bijvoorbeeld Ajax of Feyenoord, en de jonge, misschien wat iele, verdediger uit onze jeugd. Veel spelers klagen dat kunststofnoppen op kunstgrasvelden snel afbreken en hebben daarom de voorkeur voor hardere noppen. Die worden echter door de kunstgrasindustrie sterk afgeraden omdat ze het veld sneller doen slijten.

Geen extra blessures

Dat kunstgras nauwelijks invloed heeft op het aantal blessures is volgens Van de Veen in het verleden al bewezen. In 2003 hield de FIFA het WK Onder 17 in Finland. Tien wedstrijden werden daarbij op het Thiolon-kunstgras van het Finnair stadion in Helsinki gespeeld, inclusief de finale. Het aantal blessures was beperkt. Sterker nog; vergeleken met de voorgaande editie van dat toernooi, dat in Trinidad en Tobago op natuurgras was gespeeld, waren er nauwelijks meer blessures. Tijdens het toernooi in Finland schonk de FIFA veel aandacht aan de vraagtekens rondom de blessures. Destijds stonden veel mensen sceptisch tegenover kunstgras. De spelers en medische begeleiding zijn daarom uitvoerig geïnformeerd en uiteindelijk bleek het aantal blessures beperkt te zijn en de aard van de blessures niet af te wijken van blessures op natuurgras.

Ander spel vergt andere inspanning

Spelers klagen vaak over spierklachten na het spelen op kunstgras. Het spel op kunstgras is anders dan op gewoon gras.Zo is de balstuit anders en is de balcirculatie hoger. Een getraind team zal dit compenseren door een hogere balcirculatie. Een niet getraind team gaat meer loopacties ondernemen, waardoor ze eerder vermoeid raken, wat kan leiden tot blessures. Spelers worden op kunstgras sneller moe, omdat het spel constant is, waardoor de bal langer in het spel blijft. Vergeleken met natuurgras heeft een wedstrijd op kunstgras elf extra effectieve spelminuten. Dat vergt dus veel van de spelers, die daardoor kwetsbaar raken voor andersoortige blessures. Blessures als gevolg van overtredingen, namen juist af. Onbewust maken spelers op kunstgras minder snel een sliding, waardoor de kans op blessures als gevolg van een sliding, afneemt.

Advies

Neem bij voorkeur goede kunstgrasschoenen met meerdere kleine ronde noppen.

Gewone voetbalschoenen mag, maar zeker niet met langwerpige noppen, neem altijd ronde noppen.