In Nieuws Commissie Sportiviteit en Respect

Het sneeuwt en alle wedstrijden liggen eruit. Wat doe je dan met je lege, verloren zaterdag? Je duikt in de geschiedenis van de 80-jarige oorlog. Pardon? Ja, zo depressief ben ik als we een zaterdag niet mogen knallen.

Die 80-jarige oorlog dus. Ik kom erop omdat ik al een tijdje op zoek ben naar de herkomst van een woord waar ik jeuk van krijg: RESPECT. Met koeienletters zichtbaar in alle kleedkamers, maar wat is respect precies, waar komt het vandaan, wie heeft het bedacht? Je schijnt het te kunnen geven en ontvangen, maar daar is niet iedereen even bedreven in. Mijn generatie koppelt het begrip aan eerbied, ontzag en maatschappelijke positie. Jongeren verbinden respect aan bewondering en gelijkwaardigheid, daar zingen rappers over. Ik hou het erop dat je rekening houdt met een ander. Wat je geeft krijg je terug. Ben je er nog? Terug naar die 80-jarige oorlog. Toen dook het woord voor het eerst op in onze taal. Best bijzonder, want de strijd Nederland-Spanje was nog maar net begonnen. Een barre tijd, maar bij ons even niet want het sneeuwt.

Joël Batenburg