In Nieuws Commissie Sportiviteit en Respect

Geen idee hoe de beste man heet, maar voor mij is hij de onvolprezen eindbaas van Jodan Boys. Maar zoals hij zijn er gelukkig meer bij de club. Naamloos en van onschatbare waarde. Ons sociale kapitaal.

De vrijwilligerscommissie, Frans Pieter Trouborst en Niek Sluijter, weten precies over wie ik het heb. Zij ontvangen jaarlijks van mijn held een keurig mailtje: “Ik zou graag ook dit jaar weer de ballen willen verzamelen”. Pardon, de ballen verzamelen? Frans Pieter: Ja, ballen! We raken er elk weekend wel een paar kwijt. Vooral op veld drie, achterin bij het water. En deze persoon heeft aangeboden om op zondag te gaan zoeken om elke verloren bal weer thuis te brengen. Dat is goed voor de clubkas; ogenschijnlijk simpel, maar het moet wel gebeuren.

Beetje leuk maken

De commissie maakt op maandagavond de balans op van afgelopen jaar en ik mag komen luisteren. Voorzitter Marco Kastelein en Pieter van den Berg, algemeen secretaris, zijn er ook. Het viertal maakt een tevreden indruk. De administratie is op orde. Van de in totaal 800 vrijwilligers zijn er slechts 12 die nog niks hebben gedaan. Zoiets heet volgens mij gewoon asociaal. Kastelein: “Dat aantal is natuurlijk te verwaarlozen, maar ze komen er echt niet mee weg. We gaan er samen met trainers en begeleiders korter op zitten”. Kwam je vroeger weg met een boete, nu word je gewoon niet opgesteld. “En dat doet meer pijn”, zegt Niek. Volgens Pieter van den Berg is vrijwilligerswerk “een vast onderdeel van de cultuur bij Jodan Boys. We moeten het met elkaar een beetje leuk maken”. Er zijn taken genoeg. Bar en keukendienst. De schoonmaak van de kleedkamers en reclameborden. Scheids- en grensrechters. Het wassen van de kleding. Commissie of bestuursactiviteiten. Onderhoud aan het complex. Et cetera. Waar vallen de gaten in het schema? Pieter: “De bardienst op zaterdagmiddag is een zorgenkindje. En het is lastig om gaten te dichten op de juiste momenten. Goede planningen ontbreken soms nog”. Niek oppert: “Misschien dat we elftallen de verantwoordelijkheid gaan geven om die shift met elkaar te gaan draaien. Wel zo gezellig ook”.

Saamhorigheid

Zo passeren nog wat ideeën de revue. Wat vrijwilligerswerk de club uiteindelijk oplevert, daarover is Marco duidelijk: “Minimaal 100.000 euro en een hoop saamhorigheid”. Pieter: “Jodan Boys kan gewoon niet zonder”.

In juli ontvang je per mail weer een oproep van Niek en Frans Pieter. Er is genoeg te doen volgend seizoen. Het verzamelen van de ballen is al in goede handen.

Joël Batenburg

Vrijwilliger en lid commissie sportiviteit & respect