In Nieuws Commissie Sportiviteit en Respect

Hij, op een doordeweekse woensdagavond: “Lieverd, ik kijk effe voetbal”. Zij: “Maar natuurlijk schatje, ik kom zo. Biertje?” Prachtig dit beeld? Houdt dat vooral even vast: 

Op woensdag 16 juli start het EK Vrouwenvoetbal. Die datum had je al genoteerd. Wat de mannen niet lukt, krijgen de Oranje-leeuwinnen wel voor elkaar. Ze staan 12e op de FIFA World Ranking. De mannen zijn afgezakt naar de 31ste plek, een beschamend dieptepunt. Tijd voor het goede nieuws. Bij Jodan Boys floreert het meiden- en vrouwenvoetbal. Komend seizoen 33 nieuwe inschrijvingen met in totaal 11 teams en 8 vrouwelijke trainers!

Johan Kortleven

Die tendens sluit aan bij het landelijke beeld. Vorig jaar stonden er bij de KNVB 154.000 vrouwen geregistreerd. Twintig jaar geleden waren dat er nog maar 65.000. En dan te bedenken dat pas tien jaar geleden de Eredivisie voor vrouwen is opgericht. Vooral het meidenvoetbal groeit als een tierelier. Johan Kortleven is een trots man. Hij speelt (nog) in het 5e, is voorzitter van de vrouwencommissie en zijn dochters van 14 en 19 jaar spelen ook. Johan: “Niet mijn zoon, maar mijn meiden zitten bij me op de bank als het Nederlands elftal speelt”. Vorig jaar heeft zijn commissie een visie 2020 op tafel gelegd. Onze jeugdopleiding krijgt een impuls en er is sinds kort een teamindeling naar kwaliteit en beleving voor de afzonderlijke leeftijdsgroepen. Spelers, coach en trainers kunnen kiezen.

Leeuwinnen

Terug naar het beeld van in het begin. Wees eerlijk: kijk jij nou straks naar het EK en zorg je voor bier en bitterballen als onze vrouwen schitteren? Ik geloof er geen Duck van. Dat komt omdat ik geloof dat wij mannen verslaafd zijn geraakt aan tijdrekken, schwalbes, gesimuleerde blessures en gejammer tegen de scheids. Bij vrouwenvoetbal zie je dat namelijk niet en dat alles scheelt uiteindelijk twee minuten zuivere speeltijd per wedstrijd, aldus onderzoek van de FIFA. Dat zijn vier slokken bier en een bitterbal. Vrouwen schijnen nog te strijden om de eer, ze accepteren de voetbalregels makkelijker maar zijn niet minder gemotiveerd. Zodra de betaling wordt gelijkgetrokken met mannen, zullen ook de vrouwen zich “professioneler” gaan gedragen, aldus ex-bondscoach Vera Pauw. Ik stel voor dat als we de volgende ronde halen, we met z’n allen gaan kijken in de kantine van Jodan Boys. Heten we meteen al die nieuwe meiden welkom bij onze club.

Joël Batenburg

Rechtsbuiten in het 11e en lid van de commissie Sportiviteit & Respect.