In Nieuws Commissie Sportiviteit en Respect

Toen Cruyff nog geboren moest worden (1947) dribbelde Jopie Alphenaar al behendig met een balletje door de Goudse Vosmaerstraat. Zestien was-ie toen hij zijn debuut maakte als rechtsbuiten in het eerste. Daar speelde hij ruim 21 jaar, hij werd op z’n 45ste  keeper “een wens ging in vervulling” en nu staat hij onder de lat in het elfde. Joop is bijna 76 en keept één helft per wedstrijd, want Willem van der Zaan (70) neemt de andere voor zijn rekening. Die twee lijken elkaar scherp te houden.

In al die jaren nooit een keer geel, rood of een waarschuwing. Joop is een voorbeeldige speler, en zonder twijfel de enige die bij Jodan Boys na afloop van de tegenstander “respect” te horen krijgt. En dan niet zozeer vanwege die fraaie zweefduik, verre uittrap of snelle kapbeweging. Maar het feit dat hij er (nog) staat en lol heeft in het spelletje.

Mekkeren

Joop heeft het voetbal zien veranderen. Het is nu een stuk rauwer. Dat gepluk en gesjor in de zestien, dat zag je vroeger niet. Dan kun je toch niet zien waar de bal naartoe gaat? Er is meer voetbal op tv, het slechte gedrag wordt gekopieerd volgens Joop. Mekkeren op de scheidsrechter noemt hij een heilloze missie. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een besluit werd herroepen”. Als Joop het bij de KNVB voor het zeggen zou hebben, dan ging de buitenspelval eruit bij de lagere elftallen. “Ik geloof niet dat er van de 10 grensrechters er 2 zijn die eerlijk vlaggen. Die regel veroorzaakt ook een hoop irritatie”. Over de gemiddelde grasmat is Joop enthousiast. “Vroeger liep je vooral blessures op vanwege de slechte kwaliteit van het veld”.

Schijnbeweging

Hoe het fysiek met hem gaat? “Bukken kan-ie niet meer”, zegt Dinie zijn vrouw. Joop: “In 1987 heb ik bij een schijnbeweging mijn linkerpees afgescheurd. Vijftien jaar geleden een gescheurde meniscus en een schouder uit de kom. Vorig jaar weer een keer die schouder. Ik sta voorzichtiger op het doel. Ik had dit seizoen zeker een bal of 6, 7 moeten hebben. Dat steekt”. Al eens gedacht aan stoppen? Dinie roept vanuit de keuken: “Als Joop stopt, dan valt-ie mij het hele weekend lastig”.

Joël Batenburg

Commissie sportiviteit en respect