In Nieuws

De begin dit jaadan Boys geïnstalleerde LED-verlichting op het hoofdveld is niet alleen duurzaam, maar blijkt ook onverwacht een positief effect te hebben op het gedrag van spelers. Dit blijkt uit een onderzoek van de commissie Sportiviteit en Respect onder scheidsrechters en elftalleiders. Door de nieuwe LED-lampen is het aantal overtredingen afgelopen kwartaal met maar liefst 47 procent gedaald.

Een halvering van rode en gele kaarten in slechts enkele maanden tijd. Voorzitter Marco Kastelein is blij met dit resultaten. Kastelein: ‘Natuurlijk, we zijn graag duurzaam. Maar dat we op het vlak van fair play deze stappen kunnen maken is dubbele winst’. De commissie wijst erop dat er de afgelopen jaren veel kritiek is geweest op de oude lichtinstallatie van Jodan Boys. Die zou te koel en te fel zijn geweest.

Kenniscentrum KNVB

Licht is niet alleen belangrijk om in de winter en de herfst te kunnen blijven voetballen, maar het beïnvloedt ook onze stemming en alertheid: op een goed verlicht voetbalveld worden minder overtredingen gemaakt. Dat laatste hangt samen met de invloed van licht op onze biologische klok. Voldoende licht stimuleert de aanmaak van serotonine. Dat is een chemische stof in onze zenuwen die mensen milder maakt. De LED-lampen van Jodan Boys realiseren dit effect. De bevindingen van de club worden a.s. zaterdag om 13.30 uur aangeboden aan het kenniscentrum van de KNVB (in de bestuurskamer van Jodan Boys). Vanuit het kenniscentrum wordt onderzoek gedaan naar onder meer tevredenheid van voetbalfans en ontwikkelingen op het gebied van accommodaties. Het bestuur van Jodan Boys is voornemens de effecten op het hoofdveld te blijven monitoren.