In Nieuws Jodan Boys 1

Morgen is het dan zover. De dag waar duizenden fans naar uitgekeken hebben. De 1/8 finale van de KNVB beker tussen Vitesse en Jodan Boys in het Gelredome stadion in Arnhem.

Jodan Boys zal met 2.600 supporters afreizen naar Arnhem voor deze legendarische wedstrijd. Om 14:45 verzamelen de spelers zich op sportpark Oosterwei, waar zij met begeleiding richting Arnhem zullen afreizen en eerst nog een gezamelijke maaltijd zullen nuttigen en de voorsbespreking voor de wedstrijd zullen doen. De spelersgroep bestaat uit twintig man, waarbij Martijn Jansen helaas afwezig is wegens een schorsing.

De eerste supporterbussen vertrekken om 16:30 en dit doen ze in verschillende groepen om ervoor te zorgen dat er niet in 1 keer een grote groep supporters aankomt. Wederom vertrekken de bussen onder politiebegeleiding vanaf het sportpark en worden tot de snelweg begeleid door de polititie. In Arhnehm worden de bussen onder politiebegeleiding weer opgepikt en rijden zo door naar het Gelredome.

Vitesse doed momenteel aardig mee in de eredivisie, waar het de achtste plek bezet. De achterstand op koploper Feyenoord is echter wel al opgelopen tot 16 punten, maar met 12 punten voorsprong op nummer laatst Go Ahead Eagles, lijkt er voor de Arnhemmers geen vuiltje aan de lucht en kunnen zij proberen een ticket voor de Europa Leage te bemachtigen.

Vitesse begon aan de eerste ronde tegen het Amsterdamse de Dijk, dat uitkomt in de zondag derde divisie en daar momenteel koploper is. In Amsterdam werd het uiteindelijk 2-7 in het voordeel van de Arnhemse eredivisionst. In de tweede ronde rekende Vitesse met 4-1 af tegen eerstedivisionist RKC Waalwijk. En nu wacht dus de ontmoeting met Jodan Boys.

Jodan Boys moest als halve finalist van de districtsbeker wat meer moeite doen in het halen van het hoofdtoernooi. Twee voorronden tegen Swift (gewonnen na penalties) en SVZW (3-1), leverden een uitwedstrijd op tegen HHC Hardenberg. Na verlenging stond het 2-2 en met penalties wist Jodan Boys uiteindelijk te winnen. Deze wedstrijd leek al een onmogelijke horde aangezien HHC twee niveaus hoger speelt dan Jodan Boys, maar toch bewees Jodan Boys weer eens dat het een echter cupfighter is.

In de tweede ronde ging Jodan Boys op bezoek bij eredivisionist Go Ahead Eagles en dit verhaal zal iedereen nog wel op het netvlies gebrand staan. Na een 1-0 achterstand halverwege de eerste helft, kwam Jodan Boys uit een vrije trap van Marengo langszij. Jodan Boys hield vervolgens ruim een half uur stand, tot een corner van Marengo door Roald Heerkens vijf minuten voor tijd werd binnen gekopt. Enkele hachelijke minuten volgden, maar Go Ahead wist niet meer te scorern. Een waar volksfeest begong en nu kijkt iedereen reikhalzend uit naar morgen.

De kans is ongetwijfeld kleiner dat in de vorige wedstrijd, maar er is altijd een kans. Wat zou het toch mooi zijn als Jodan Boys met een klein verlies het oosten des lands kan verlaten. En stiekem hopen we natuurlijk weer op een stuntje….

Statistieken tussen beide ploegen zijn er natuurlijk niet, maar de enige statistiek die wij nu hebben is dat van alle KNVB bekerwedstrijden tegen erediviseclubs wij altijd wonnen 😉

Historie

De tegenstander van morgen is natuurlijk geen onbekende. Niet dat Jodan Boys in het verleden tegen Vitesse speelde, maar Vitesse mag toch tot de grote clubs van Nederland gerekend worden. Vitesse is opgericht in 1892 en is daarmee één van de oudste clubs uit het Nederalndse voetbal. Vitesse speelde in de beginjaren in de eeste klasse van het zondagvoetbal en werd maarliefst zeven keer kampioen. Halverwege de jaren ’30 zakte de club qua niveau wat af en speelde tot 1950 geregeld in de tweede klasse. In 1915 begon Vitesse in stadion Monnikehuize met een capaciteit van 7.500. In 1950 betrok de club stadion Nieuw Monnikehuize met op zijn grootst een capaciteit van 18.000.

Vanaf midden jaren ’50 deed Vitesse mee aan het betaalde voetbal en tot 1971 speelde de club in de eerste en tweede divisie. Het eerste seizoen in de eredivisie was geen succes. Vitesse eindigde als 18e en degradeerde direct. In 1977 werd het kampioen in de eerste divisie en speelde het vervolgens drie seizoenen eredivisie. In 1989 werd de club weer kampioen en sindsdien speelt Vitesse in de eredivisie. Ruim tien jaar eindigde Vitesse in de top 5 of net daarbuiten, maar toen ging het minder. In 2004 wist de club zich ternauwernood te handhaven. De laatste vijf seizoenen is Vitesse weer vaste klant in het linkerrijtje.

In 1998 betrok Vitesse het Gelredome, dat een capaciteit had van 27.500. In de loop der jaren zijn er aanpassingen geweest aan het stadion, dat in tegenstelling tot de eerste seizoenen vaak niet eens meer voor de helft gevuld was. Met de huidige capaciteit van 21.500 plaatsen is het Gelredome het achtste stadion van Nederland. Na de opening van het Gelredome begonnen de beste jaren van Vitesse. Twee keer werd er net naast de championsleague