In Nieuws, Nieuws Commissie Sportiviteit en Respect

Clubscheidsrechter Maarten Streef in actie, foto ter illustratie.

Da’s jammer. Bij belangrijke beslissingen in het veld mocht ik graag een hartig woordje meespreken met de scheidsrechter. Om te zeggen dat zijn beslissing ‘nergens op slaat’, dat hij het ‘verkeerd had gezien’, of dat hij de tegenstander minimaal geel had moeten geven. De afgelopen dertig jaar ben ik met enige regelmaat een zeikerd geweest. In mijn team, Veteranen 1, loopt zelfs een speler rond die af en toe gemoedelijk zijn arm om de scheids heen slaat en hem daarna op een vriendelijke manier uitmaakt voor lauwe pis. Dat ziet er vanaf de zijlijn joviaal uit, maar is het natuurlijk niet.

Vanaf het nieuwe seizoen is dat echter verleden tijd. Mond houden is de nieuwe regel! Doe je dat niet, dan kan de scheids je een gele kaart geven als je protesteert of je niet respectvol gedraagt. Alleen aanvoerders mogen beslissingen nog bespreken met de arbiter. Dat heeft de KNVB onlangs bekendgemaakt. Het zal even wennen zijn, maar misschien is het wel een goede zaak…

Wennen voor iedereen

Voor voetballers betekent dit dat we ons gedrag flink moeten aanpassen. We zijn gewend om direct te reageren, vaak in het heetst van de strijd. Het idee dat alleen de aanvoerder nog mag spreken, dwingt ons om onze emoties in toom te houden. Gaat het jou lukken om je commentaar voor je te houden? Of loop je straks met enige regelmaat tegen een kaart aan?

Voor aanvoerders betekent deze nieuwe regel een extra verantwoordelijkheid. Zij zijn voortaan het vaste aanspreekpunt voor de scheidsrechter. Dit vraagt om leiderschap en het vermogen om onder druk kalm te blijven. Onze captain, Toon van der Stok, is een schatje. Hij is welopgevoed, zeer goed gemanierd en altijd keurig met twee woorden sprekend. Maar zijn ze allemaal zo bij De Jodan Boys? Niet elke aanvoerder heeft de natuurlijke rust en diplomatie die nu nodig is. Het zal interessant zijn om te zien hoe dit uitpakt op het veld.

Scheidsrechters in een nieuwe rol

Ook voor scheidsrechters zal het wennen zijn. Ze moeten streng toezien op wie er wel of niet iets mag zeggen. Dat kan in het begin voor verwarring zorgen. Misschien zal het zelfs gebeuren dat scheidsrechters als Piet Smit, Paul Neugebauer en Frans Obee onbewust toch in gesprek gaan met andere spelers dan de aanvoerder. De nieuwe regel vergt van hen een totaal andere aanpak, en het zal spannend zijn hoe snel ze zich aanpassen.

Veranderde dynamiek langs de zijlijn

Tot slot zullen elftalleiders en coachingstaf ook moeten bijscholen. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat spelers begrijpen dat ze hun communicatie via de aanvoerder moeten laten verlopen. De komende weken zullen we allemaal moeten leren omgaan met deze nieuwe realiteit.

Een nieuwe weg inslaan

De invoering van deze regel is natuurlijk meer dan een simpele gedragsverandering; het is een stap richting een respectvoller voetbal. Hoe moeilijk het ook zal zijn om de oude gewoonten af te leren, het kan ons spel uiteindelijk ten goede komen. Heel misschien kijken we over een jaar terug en beseffen we dat deze verandering het voetbal net dat beetje eerlijker en sportiever heeft gemaakt.

Namens de commissie Sportiviteit en Respect wens ik jullie veel succes en een plezierige start van het nieuwe seizoen.

Joël Batenburg, commissielid en speler Veteranen 1.

P.S. Wil je meer weten over de achtergrond van deze nieuwe maatregel? Check dan deze link: https://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/69484/aangescherpte-richtlijn-protest-richting-scheidsrechters-wat-jouw-rol