In Nieuws Jeugd, Nieuws Pupillen

Door de KNVB wordt in het amateurvoetbal vanaf het seizoen 2017/2018 gestart met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. Ook CVV de Jodan Boys zal mee gaan met deze veranderingen.

Kinderen van 7 en 8 jaar (de categorieën ‘onder 8 en onder 9’) gaan het komende seizoen wedstrijden 6 tegen 6 spelen op kleinere veldjes. De doelstelling van de veranderingen is dat de kinderen vaker aan de bal komen, meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Dit draagt bij aan het spelplezier en aan de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau.

Onderstaand geeft een beeld van de veranderingen die de nieuwe wedstrijdvorm 6 tegen 6 met zich meebrengt:

 • De veldjes en de teams worden kleiner. De wedstrijden worden gespeeld op veldjes van 42,5 x 30 meter. Een team gaat bestaan uit acht kinderen (6 spelers in het veld en 2 wisselspelers);
 • Er wordt halverwege de 1e helft en de 2e helft een time out van twee minuten geintroduceerd;
 • De spelregels veranderen:
  • bij een bal over de zijlijn wordt er niet meer ingegooid, maar ingedribbeld;
  • bij een hoekschop mag de bal worden gepassed, maar er mag ook worden ingedribbeld;
  • de keepers mogen een terugspeelbal niet meer met hun handen oppakken;
  • overtredingen worden bestraft met een directe vrije schop. De vrije bal mag door middel van een schot, een pass of een dribbel worden uitgevoerd;
 • Er worden rituelen geïntroduceerd, waarbij de spelers elkaar en de scheidsrechter vooraf elkaar een hand geven en na afloop elkaar en de scheidsrechter een high five geven als dank voor een leuke wedstrijd;
 • Er wordt wel een competitie gespeeld, maar er wordt geen klassement bijgehouden;
 • De rol van scheidsrechter wordt vervangen door de rol van spelbegeleider;
 • De ouders stellen zich positief stimulerend op langs de zijlijn.

Dit zijn flinke veranderingen voor onze kinderen en voor de verenigingen. Op zaterdag 13 mei zal bij de Jodan Boys met de kinderen die volgend seizoen in de JO8- en de JO9-teams gaan spelen voor de eerste keer geoefend gaan worden met de nieuwe 6 tegen 6 wedstrijdvorm.

De invoering van de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen zal ook leiden tot aanpassingen in onze interne competitie, de ING-league. De kinderen blijven wel 4 tegen 4-wedstrijden spelen, maar ook hier worden de veldjes kleiner en worden er veranderingen in de spelregels doorgevoerd. Ook hier worden de adviezen van de KNVB gevolgd.

Eind augustus begin september zal Jodan Boys ouderavonden organiseren om alle betrokken ouders te informeren over de wijzigingen en de taken die we graag door de ouders uitgevoerd zien bij aanvang van de competitie.

In het seizoen 2018/2019 starten de O10, de O11 en de O12-teams eveneens met de nieuwe wedstrijdvormen. Uiteraard zullen wij u hiervan tijdig op de hoogte brengen.